Indkøbskurv .innerHTML = '(' + (0) stk

  For at få sundere hår er det afgørende, at du passer godt på din hovedbund. Hovedbundens mikrobiom er sensitiv og kan nemt komme ud af balance på grund af det omgivende miljø, hormoner eller de hårprodukter, du bruger. Mange produkter får dit hår til at se godt ud, men indeholder ofte ingredienser som direkte skader både dit hår og din hovedbund. Disse produkter kan have en negativ indvirkning på hovedbundens balance, og en hovedbund i ubalance kan føre til hårudtynding. Det er grunden til, at vi på Hårklinikken altid tager udgangspunkt i hovedbunden, når vi skal hjælpe dig med at nå de mål, du har sat for dit hår.  

  Lad os zoome ind på forskellige hovedbundstyper – fra sund til fedtet eller tør – og se hvordan hver type kan spille ind på hårets evne til at vokse. Vi giver også nogle råd til, hvordan man behandler og optimerer alle hovedbundstyper for at opnå et fyldigere, sundere hår – og mere af det. 

  Den sunde hovedbund 

  Den sunde hovedbund har talgkirtler, som producerer hverken for meget eller for lidt olie. Hovedbunden er fri for flager, tørre eller røde pletter og rester fra skadelige produkter. Den klør ikke eller føles irritabel på nogen måde.

  Er din hovedbund fedtet? 

  Talgkirtlerne er afgørende for at opretholde den rette fugtbalance i din hovedbund og dit hår. Men hvis disse kirtler producerer for meget, føles dit hår fedtet og tungt. Visse hårtyper har den fordel, at det fedtede ikke er så synligt, det gælder for eksempel krøllet hår. Men man kan opleve at få små knopper eller kløe i hovedbunden. En fedtet hovedbund kan skyldes manglende pleje, kroppens kemi, forkert kost, hormoner eller stress – sidstnævnte kan føre til omfattendehårudtynding og hårtab.

  Er din hovedbund tør? 

  Når talgkirtlerne ikke producerer nok olie, kan hovedbunden føles tør, fordi huden ikke længere holdes fugtig. En tør hovedbund kan resultere i kløe og irritation samt små flager eller sår. Har man tendens til tør hud i ansigtet og på kroppen, vil man givetvis også opleve, at hovedbunden er tør. Tilstanden kan yderligere forværres, hvis man anvender produkter, som indeholder potentiel skadelig kemi, styler håret med for meget varme, eller hvis man befinder sig i kolde klimaer med lav fugtighed.

  Hvordan plejer man en fedet eller tør hovedbund? 

  Er din hovedbund fedtet, anbefaler vi at bruge Hårklinikkens plantebaserede Stabilizing Shampoo. Den er udviklet til at rense hovedbunden i dybden med et udtræk af burrefrø, som har en fantastisk anti-inflammatorisk virkning. Stabilizing Shampoo er effektiv til at stabilisere talgproduktionen, så man undgår en fedtet hovedbund og dermed potentiel hårudtynding. 

  Er din hovedbund tør, skal du bruge Hårklinikkens effektive Balancing Shampoo. Den hjælper med til at balancere og opretholde hovedbundens naturlige PH-værdi og renser og nærer håret med styrkende sennepsfrøolie. Din hovedbund bliver sundere, dit hår føles stærkere, og du vil sjældnere opleve, at det knækker. Dermatologer anbefaler ofte Balancing Shampoo til at modvirke skæl og milde former for skæl-eksem.

  At vaske hår hver eller hver anden dag er det vigtigste

  Tænk på hovedbundspleje på samme måde, som du tænker på hudpleje. Det er i bund og grund det samme. Hvis du for eksempel ikke renser ansigtshuden i nogle dage, vil din hud begynde at se kedelig ud, og du risikerer at udvikle irritation eller akne. At rense hovedbunden er derfor afgørende for, at den holdes i balance, så håret kan vokse sig sundt og stærkt.  

  Hvad er hovedbunds-psoriasis og skæl-eksem? 

  En usund hovedbund kan også skyldes hovedbunds-psoriasis eller skæl-eksem, som kan medføre symptomer som betændt og flaget hud. Derfor råder vi altid vores klienter til at få en konsultation hos en dermatolog eller læge, inden de begynderHårklinikkens behandlinger.

  Psoriasis i hovedbunden 

  En kronisk betændelsestilstand, der danner tykke, tørre skæl i hovedbunden. Skællene er sølv-hvide og er omgivet af rødlige plamager (lilla på mørkere hudtoner). Symptomerne forværres ofte i tørt vintervejr, ved brug af bestemt medicin, i forbindelse med et højt stressniveau eller i perioder med hormonelle ændringer. Der findes desværre ingen kur mod psoriasis i hovedbunden, men en dermatolog eller en læge vil kunne anbefale forskellige behandlinger, som kan reducere symptomerne, f.eks. steroid cremer, D3-vitamin creme, behandling med ultraviolet lys eller medicin, der påvirker immun-systemet. Psoriasis i hovedbunden kan opstå når som helst, men begynder oftest i voksenalderen og rammer både kvinder og mænd.

  Skæl-eksem

  En ubalance i hovedbundens bakterie- og svampeniveauer kan føre til skæl-eksem i form af gule flager i huden, som føles fedtede. Behandler man ikke flagerne, kan de blive tykke og nærmest sætte sig fast, og der kan opstå yderligere bakterielle infektioner. Kradser man i flagerne eller forsøger at skrabe dem af, kan der opstå infektioner eller ardannelse. Skæl-eksem kan ramme folk i alle aldre og alle køn. Mange oplever skiftende perioder med betændelse alt efter stressniveau, vejrforhold, livsstilsvaner og søvnmønstre. En dermatolog vil kunne anbefale en anti-svampe creme eller shampoo samt anti-inflammatoriske midler. Steroid-creme kan også være en effektiv behandling på den korte bane. 

  En sundere hovedbund betyder, at et fyldigere, sundere hår er inden for rækkevidde 

  Nøglen til at optimere hårets vækst er at få identificeret din hovedbundstype samt årsagerne til eventuelle problemer. Hårklinikkens naturlige og plantebaserede Hair Gain Extract sammen med de supplerende pleje-produkter er udviklet til at optimere dit hårs og din hovedbunds sundhed – med afsæt i en personligt tilpasset og holistisk tilgang.  

  Q&A om hovedbunden

  Få svar på alle dine spørgsmål om hovedbunden  

  Hvordan adskiller min hovedbund sig fra huden i ansigtet? 

  Hovedbundens barrierefunktion er lavere end ansigtshudens. Det vil sige, at hovedbunden er mere sårbar over for hudproblemer, fordi den ikke har den samme beskyttelse mod påvirkninger fra omgivelserne. Din hovedbund har også flere hårsække og flere talgkirtler end dit ansigt har. Det er derfor, at det er vigtigt at vaske hår hver eller hver anden dag for at forhindre udtynding af håret. 

  Er det sikkert at bruge tørshampoo?

  Tørshampoo er et af de skadeligste produkter, du overhovedet kan byde din hovedbund – faktisk er det ikke engang en shampoo! Den fremtryller illusionen om nyvasket hår, men der sker rent faktisk det modsatte. De kemiske ingredienser i pulveret kan tilstoppe hårsækkene og dermed bringe hovedbundens mikrobiom ud af balance. Tørshampooer forårsager ofte reaktioner, når de kommer i kontakt med hovedbunden, og kan være årsag til skæl-eksem og hovedbundsinfektioner.  Ved jævnlig brug kan de føre til både hårudtynding og hårtab. Generelt kan man sige, at de fleste af de kemikalier, der anvendes i tørshampooer og andre styling produkter, underminerer din hovedbunds og dit hårs sundhed. Disse skadelige kemikalier dufter godt, skaber flotte styling resultater ved at give håret tekstur, men de burde ikke komme i kontakt med huden. Tværtimod. De kan efterlade rester i din hovedbund, der resulterer i kedeligt og livløst hår. 

  Skal jeg prøve hovedbunds-eksfoliering i form af scrubs?

  Nej. Scrubs er beregnet til hud med eller lidt intet hår og kan forstyrre din hovedbunds mikrobiom. De fleste produkter indeholder ingredienser, det ikke er gode for hovedbunden, fx  

  • Butylphenylmethylpropanol — en syntetisk duftingrediens som kan forbindes med allergi og kontakteksem. 
  • Limonene — en duftingrediens og opløsningsmiddel, der naturligt forekommer i skorpen på citrusfrugter. Limonene nedbrydes til forskellige oxidationsprodukter ved opbevaring og udsættelse for sollys og luft, hvilket kan fremkalde irritation og overfølsomhed for hud og luftveje. 
  • Citronellol - en naturligt forekommende duftingrediens, der stammer fra planter som rose, geranium og citrongræs. 
  • Hexyl cinnamal - en naturligt forekommende og syntetisk duftingrediens som kan fremkalde allergiske reaktioner. 

  Hvad er hovedbundens mikrobiom? 

  Hovedbundens mikrobiom er et system af forskellige bakterier, der tilsammen bidrager til din hovedbunds sundhed. 

  Hvorfor har nogle mennesker fedtet hovedbund, men tørre spidser?

  Hormonelle ændringer og hårplejeprodukter af lav kvalitet kan føre til, at der produceres for meget olie i hovedbunden, og at håret udtyndes. Det skyldes, at hårsækkene gradvis skrumper ind, og i løbet af denne proces forkortes hårets livscyklus og tykkelsen af hvert hårstrå formindskes. Resultatet er, at det ikke kan vokse eller leve lige så længe og fastholde den samme fugtighed som tidligere. Heldigvis kan den prisvindende Stabilizing Shampoo fra Hårklinikken hjælpe med at genopbygge hovedbundens mikrobiom. De tørre spidser kan genopbygges med vores Daily Conditioner og Hair Hydrating Crème. Denne duo vil give hvert enkelt hårstrå mere fugt (uden at dække det med silikone eller voks) samt reparere håret indefra og styrke dets elasticitet og glans. 

  For flere hovedbundstips, læs del 2: Gode råd om pleje af hovedbunden - Del 2: En sund hovedbund er lig med et sundt hår

  We have over 100 000 clients globally and we often hear that after starting their hair journey with our treatment regimen and expert advice, they experience hair quality that’s even better than it was 20 years earlier!

  To find out how to improve the health of your scalp and hair, take our free, online Hair Assessment. It only takes a few minutes.

  Tag vores Håranalyse

  Are you in the right place?

  Please choose your shop

  Danmark
  ×

  It's more than hair. It's you