Syv Almindelige Årsager Til Hårtab Hos Mænd

Generelt vil de fleste cis-kønnede mænd opleve hårtab. Mange faktorer – fra genetik til stress og vitaminmangel – spiller ind for alle køn, men hårtab forekommer oftest blandt mennesker med højere niveauer af testosteron og dihydrotestosteron. Det betyder at 66% af alle cis-kønnede mænd vil blive ramt af et mærkbart hårtab, når de er omkring 35 år, og ca. 80% af dem i 50års alderen. At finde årsagen til hårtabet er det første vigtige skridt, når den rigtige behandling skal vælges.

Genetik og cis-kønnede mænd

Mennesker af alle køn kan komme ud for androgenetisk alopeci (den mest almindelige form for hårtab og skaldethed hos både mænd og kvinder) Det er imidlertid mest almindeligt hos cis-kønnede mænd. Tilstanden opstår på grund af genetik og en forøgelse af hormonet dihydrotestosteron, som formindsker hårsækkene. Mænd opdager det ofte som en vigende hårgrænse og hårtab på toppen.

Stress

Stress kan ramme alle. Kroppens anatomiske hierarki aktiveres, når den udsættes for fysisk, mental eller følelsesmæssig stress. Den afsætter ressourcer til vigtige funktioner så som at komme sig oven på operationer eller efter skader. Det betyder, at kroppen nedprioriterer hårets vækst, hvilket kan føre til telogen effluvium, som forstyrrer hårets normale vækstcyklus. Det gør, at der er mindre hår i vækstfase og mere hår i hvile- og fældningsfase. Denne form for hårtab indtræffer normalt to til tre måneder efter den udløsende begivenhed og viser sig som hårtab og udtynding af håret over hele hovedbunden. Hårets almindelige vækstcyklus vender dog typisk tilbage i takt med, at stressen aftager.

Aldring hos cis-kønnede mænd

Hvor stress er én ting, er aldring uundgåeligt. Det er usædvanligt at have det samme hår som 50årig (eller bare som 30årig), som man havde som teenager. Det er typisk for mænd, at aldring er lig med et betragteligt fald i testosteronproduktionen. Det bevirker, at hårsækkene på hovedet skrumper i diameteren, hvilket gør hårstråene tyndere og mere skrøbelige – som i sidste ende fører til, at håret knækker og falder af.

Sygdom og medicin

Alvorlig hårfældning hos mænd kan være et symptom på underliggende sygdom eller et signal om, at helbredet ikke er, som det burde være. Sygdomstilstande, der kan være medvirkende til hårtab omfatter lupus, syfilis, skjoldbruskkirtellidelser, f.eks. for lavt eller for højt stofskifte, samt forskellige autoimmune sygdomme. Andre bekymrende tilstande som svampeinfektioner i hovedbunden, ardannende alopecia and alopecia areata kan forårsage midlertidigt eller permanent hårtab. Forskellige former for medicin, som f.eks. acnemedicin og medicin for forhøjet blodtryk, samt behandling kan, i lighed med mange andre sygdomme, skabe udfordringer for hovedbund og hår. Blodfortyndende medicin, beta-blockere, steroider, retinoider og kemoterapi kan også være skyld i problemer. Som altid er det vigtigt at finde årsagen til problemet for at kunne nå frem til den rigtige behandling.

Uafbalanceret kost og vitaminmangel

Huden i hovedbunden har ligesom huden på kroppen brug for tilstrækkeligt med næringsstoffer for at kunne fungere optimalt. Ubalance i den næring, du indtager, kan have en mærkbar indflydelse på din hovedbund og dit hår. Mangel på protein, jern, riboflavin (B2 vitamin), biotin, folat og B12-vitamin kan resultere i kraftig fældning. Det er vigtigt for helbredet som helhed og for at kunne opnå stærkere hår, at du får den rette mængde af kalorier, mineraler, vigtige fedtsyrer og vitaminer.

Usund hovedbund

Hovedbunden er et følsomt økosystem, der er hjemsted for millioner af mikrober, som har indflydelse på hårets tæthed, styrke, fylde og liv. Mænd producerer ofte mere talg, som i lighed med sved, døde hudceller og hårprodukter kan hobe sig op på hovedbunden, hvilket forstopper og ødelægger hårsækkene. Ofte sker det som et resultat af uregelmæssig eller utilstrækkelig rensning af hovedbunden. Ydermere kan visse stylingprodukter til mænd forårsage, at håret knækker og at der opstår irritation og betændelse i hovedbunden. For varmt vand i brusebadet kan også efterlade hovedbunden tør og betændt. At finde den hovedbundspleje, der er allerbedst til dig, er altafgørende for dit hårs sundhed og vækst.

Hvis du oplever tab eller udtynding af håret, så book en personlig konsultation med en af vores hårspecialister for at finde ud af, om Hårklinikkens Metode kan fungere for dig.