Syv Almindelige Årsager Til Hårtab Hos Kvinder

En ud af tre kvinder vil på et tidspunkt i deres liv komme ud for hårtab eller at håret fylder mindre. Det er helt almindeligt, og heldigvis er det blevet nemmere at diskutere og tale om.

På sin vis kender dit hår dig bedre, end du selv gør. Det kan gøre dig opmærksom på forøget stress, hormonale ubalancer, vitaminmangel mm. Hvis du fælder usædvanligt meget, kan det være, at dit hår prøver at fortælle dig noget. Når det handler om hårtab, er det vigtigt at forstå, hvorfor det sker, så man ved, hvordan det skal behandles.

Her tager vi et nærmere kig på de syv mest almindelige årsager til hårtab.

Genetik

Hårtab handler i mange tilfælde om genetik, så det kan være en god idé at tale med andre i familien for at finde ud af, om udtynding af håret ligger i generne. Androgenetisk alopeci (den mest almindelige form for hårtab og skaldethed hos både mænd og kvinder) skyldes en kombination af genetik og hormoner. Det er en langsom, gradvis og fremadskridende reduktion af hårets tæthed, hvor hårsækkene med tiden bliver mindre pga. deres følsomhed over for androgen hormonet (det, som regulerer hårets vækst). Som følge heraf bliver håret finere og svagere for hver vækstcyklus.

Hvis hovedbunden er usund

Når det kommer til hårets vækst, er hovedbundens sundhed altafgørende. Hovedbunden er et følsomt økosystem, der er hjemsted for millioner af mikrober, som spiller en vigtig rolle for hårets sundhed. Disse mikrober har indvirkning på alt fra tæthed til styrke og til volumen og vitalitet. Er hovedbunden korrekt renset, næret og plejet, forbliver mikrobiomet velafbalanceret og fungerer optimalt, så håret ikke alene vokser, men hvor hver enkelt hårstrå også er af god kvalitet. Men for meget talg og ophobninger på hovedbunden (almindeligvis som følge af uregelmæssig eller utilstrækkelig rensning) kan tilstoppe hårsækkene eller skade dem. Derfor er det bydende nødvendigt at finde den rigtige pleje til hårbunden, hvis du vil opnå et sundere og stærkere hår.

Graviditet

Mange kvinder oplever at fælde meget efter graviditeten – og det skyldes østrogen. Under graviditeten stiger østrogenniveauet. Det får hårsækkene til at blive længere tid i vækstfasen. Men efter fødslen falder østrogenniveauet brat, og det får hårsækkene til at gå i hvilefase. Det er grunden til, at mange fælder markant efter fødslen. Typisk begynder det et par måneder efter, at man har født, og i det fleste tilfælde varer det tre til seks måneder. I nogle tilfælde kan en nybagt forælder opleve at stressen i forbindelse med graviditet og/eller fødsel udløser en genetisk disposition for hårtab, hvilket kan betyde, at det er nødvendigt med behandling.

Aldring

I lighed med vores hud ældes vores hovedbund også. Og i lighed med huden ældes hovedbunden forskelligt fra person til person. Efterhånden som vi bliver ældre, aftager hårets vækst, og så godt som alle vil opleve en eller anden form for hårtab. Det er sjældent, at nogen har det samme hår som 50årig, som de havde som teenager. Diameteren på hårsækkene skrumper, hårstråene bliver tyndere og mere skrøbelige, og det bliver vanskeligere at få langt hår. Denne proces fremskyndes i overgangsalderen, når hormonudsving (inklusive nedsat østrogen og progesteron og forhøjet FSH-niveauer) kan få hårsækkene til at skrumpe og føre til hårtab.

Stress

Kroppens anatomiske hierarki aktiveres, når du oplever fysisk eller mental stress. Den afsætter ressourcer til de vigtige funktioner, mens andre funktioner, den anser for værende uvigtige, bliver sat på pause – f.eks. hårets vækst. Denne ufrivillige prioritering kan føre til telogen effluvium (reaktivt hårtab), som er en tilstand, hvor hårets normal livscyklus forstyrres, og der er mindre hår i vækstfase og mere hår i hvile- og fældningsfase. Tilstanden indtræffer to til tre måneder efter den bliver udløst af en stressfyldt begivenhed og viser sig som udbredt hårtab- og udtynding. Den gode nyhed er, at hårets normale vækstcyklus vender tilbage i takt med, at stressen aftager.

Ubalanceret kost og vitaminmangel

Huden – også den på hovedbunden – er et levende, aktivt organ, som kræver de rigtige næringsstoffer for at kunne fungere optimalt. Manglen på rigtig ernæring (inklusive den rigtige mængde kalorier, mineraler, essentielle fedtsyrer og vitaminer) kan have en betydelig indflydelse på hovedbunden og påvirke dit hårs styrke og struktur. Tynde hårstrå er almindeligvis tegn på jern-, D-vitamin- eller B12 mangel, eller at du ikke får nok protein i din kost. Netop proteiner er vigtige, da keratin (et protein) styrker håret og giver det en fast struktur.

Visse frisurer

Superstramme hestehaler, en stram knold i nakken, stramme fletninger – alle disse frisurer sætter dine hårsække under voldsomt pres. Det går ud over deres evne til at producere og vedligeholde stærkt, sundt hår. Ydermere påfører det hårsækkene et mikrotraume, som forhindrer blodtilførsel og næringsstoffer i at nå frem til kernen, hvilket får hårsækkene til at lukke ned. Afhængig af frisuren kan denne form for hårtab lokaliseres til det sted, hvor presset har været størst.

Er du bekymret fordi du oplever en udtynding af håret, så book en personlig konsultation hos en af vores hårspecialister.