Er Sulfater Dårlige for Håret?

Hvad er sulfater?

Sulfater er en molekyleklasse, der indeholder SO4-2-grupper og kan forekomme både naturligt og syntetisk. Sulfater er salte, som dannes, når svovlsyre reagerer med andre kemikalier. Der findes adskillige typer sulfater, der anvendes som plejende ingredienser, stabilisatorer, emulgatorer eller rengøringsmidler.

De sulfater, der ofte figurerer øverst på listen over de "forbudte" sulfater i hud- og hårplejeprodukter, er natriumlaurylsulfat (SLS) og natriumlaurethsulfat (SLES). Ikke desto mindre er de ret udbredte i mange pleje- og rengøringsmidler, lige fra shampoo til vaskepulver, og det er dem, der skaber skummet og giver os fornemmelsen af renhed.

Disse sulfater fungerer som overfladeaktive midler, der reducerer spændingen mellem et produkt og din hud. Dette betyder, at de aktive ingredienser i formlen får bedre mulighed for at udføre deres arbejde mere effektivt. I shampoo anvendes de på grund af deres evne til at opløse og fjerne olie, snavs og andre produktrester fra hårstrå og hovedbund, hvilket resulterer i en renere fornemmelse for både hår og hovedbund.

Er sulfater dårlige for dit hår og din hovedbund?

Der er blevet udbredt en del misinformation om sulfater. Siden begyndelsen af 1990'erne har flere undersøgelser fejlagtigt påstået, at SLS kan være forbundet med grå stær og forårsage kræft. Disse påstande er senere blevet afkræftet gennem videnskabelige undersøgelser, der er blevet støttet af sikkerheds- og toksicitetsundersøgelser. Natriumlaurylsulfat (SLS) har været anvendt i kosmetikindustrien siden 1930'erne og anses som en sikker ingrediens i kosmetiske produkter af både EU, USA's FDA og Health Canada.

Sulfater er yderst kraftfulde, og afhængigt af formuleringen kan de i værste fald fjerne for mange naturlige olier, hvilket indebærer risiko for, at håret bliver tørt, skørt, knækker eller ser kedeligt ud. Hvis din hovedbund er særligt følsom, kan sulfater forårsage rødme og kløe og dermed opfattes som lidt for voldsomme mod hovedbundens naturlige miljø. Ikke desto mindre bør bekymring om sulfater rettes mod typen, koncentrationen og den samlede formulering i stedet for selve ingrediensens tilstedeværelse.

Hvad er fordelene ved sulfater?

Sulfater er effektive til rengøring. Med deres evne til at binde både olie og vand producerer de et luksuriøst skum, der hjælper med at fjerne snavs fra både håret og hovedbundens overflade. Sulfatfrie shampooer virker på en anden og anderledes måde end dem, der indeholder sulfater. Selvom den stadig renser dit hår og din hovedbund – om end mere skånsomt – får du ikke det bløde skum, som man ellers forventer sig, når man vasker hår.

Det kan betyde, at man nogle gange kommer til at bruge for meget i håbet om at opnå den skummende effekt. Eksperter på området prøver at øge skummet i sulfatfrie formler ved at tilføje ekstra skummende midler. Hvilket dog kan ende med at være endnu mere udtørrende for hår og hovedbund end produkter med sulfater.

Hvem bør undgå sulfater?

For at vide om du skal undgå sulfater eller ej, skal du kende din hovedbund og din hårtype. Hvis du har tykt eller krøllet hår, en tør eller følsom hovedbund eller for nylig har fået en kemisk farvebehandling, er dine hårstrå mere tilbøjelige til at knække. Derfor bør du givet vælge et produkt uden sulfater.

Indeholder Hårklinikkens produkter sulfater?

Hårklinikkens produkter har gennemgået en omfattende udvikling efterfulgt af strenge kliniske tests. Det sikrer den bedste ydeevne og effektivitet til at understøtte hovedbundens sundhed samtidig med, at der skabes de bedste betingelser for et smukkere og mere glansfuldt hår. Vores shampooer er udviklet med et skånsomt, men effektivt sulfat i kombination med andre ingredienser, som gør den velegnet til følsom hud og hyppigt brug. Desuden er formlerne udviklet til at rense hovedbunden og samtidig skabe det optimale mikromiljø for hårsækkene, så de kan producere stærkere og sundere hår.

Konklusionen

Der findes ikke et endegyldigt svar for alle. Hvis du er glad for at bruge produkter, der indeholder sulfater, er der ingen grund til at stoppe. Effektiviteten og den generelle sikkerhed af et produkt er altid afhængig af hele formuleringen og ikke bare af én enkelt ingrediens. Men hvis du oplever hud- eller hovedbundsirritation eller har særligt tørt, beskadiget hår, så undersøg ingredienslisten på produkter til følsom hud – både dem med og uden sulfater. Uanset hvad, er det vigtigt at overveje koncentrationen og kombinationen af ingredienserne, når du køber shampoo, i stedet for kun at fokusere på listen over
"fri fra"-stoffer.

Book en konsultation hos en af vores hårspecialister for at finde ud af hvilken slags shampoo, der er mest gavnlig for dig. Vi vil hjælpe dig med at at identificere din hårtype og unikke hovedbundsprofil.

Usikker på, hvor du skal starte?

Vi accepterer kun kandidater, som vi ved, vi kan hjælpe, og derfor er vores online Håranalyse det bedste sted at begynde. Baseret på dine resultater vil du enten kvalificere dig til øjeblikkelig behandling, eller vi vil arrangere en konsultation.