Vi Gør Op med 10 Udbredte Myter om Hår og Hovedbund

Der findes utallige myter om alt fra hårudtynding til rensning, conditioning, børstning, tørring, styling og endnu mere – myter, som vi har holdt fast ved i årevis. Men mange af dem er kun delvist sande, en smule misforståede eller simpelthen forkerte. Nu afliver vi 10 udbredte myter om hår og hovedbund for at udvide din forståelse af hårudtynding, hovedbundens helbred og meget mere.

Myte 1: Det er bedre for håret ikke at blive vasket så
tit

Sundt hår begynder med hovedbunden. Derfor skal den renses for potentielt skadelig ophobning (talg, døde hudceller, produkter, forurenende stoffer og snavs), som kan tilstoppe hårsækkene og føre til skæl, irriteret hovedbund, dermatitis og muligvis hårtab. Det er vigtigt atafbalancere hovedbundens pH-værdi og skabe de ideelle betingelser for en sund hovedbund og for optimal vækst i håret. Det gøres ved at opretholde en grundig renserutine med de milde, nærende og effektive shampooer i vores sortiment.

Myte 2: Det er ikke alle hårtyper, der har brug for fugt

Alle hårtyper har brug for fugt, om end i forskellig intensitet. Det er afgørende vigtigt med fugtighed og hydrering for at forbedre hårets elasticitet og blødhed og gøre det mindre udsat for skader, hår der knækker og spidser, der spalter. Hvis du føler at dit hår er tungt, kedeligt eller filtret, når du bruger conditioner eller hydrerende behandlinger, bruger du sandsynligvis de forkerte produkter. Vores hydrerings sortiment er skabt på formler, der gør hårstråene blødere, glattere og nemmere at have med at gøre uden at tynge håret ned og uden brug af silikoner.

Myte 3: Dit hår bliver “afhængigt af” eller ”immun over for” bestemte produkter

Der er ingen beviser for, at din hovedbund eller dit hår bliver ”immune” over for bestemte produkter. Men hvis man ikke bruger de produkter, som virkelig fungerer for ens hår, kan man jo godt tro, at det er gået hen og blevet ”immunt”. Vi har 32 årserfaring med at møde klienter i vores klinikker over hele verden, og vi ved, at jo mere du bruger Hårklinikkens unikke plante baserede formler, jo stærkere og sundere vil dit hår og din hovedbund fremstå og føles. For nogle er det at være konsekvent nøglen, mens det for andre kan være ganske nyttigt at justere lidt på deres produkt rutine (især afhængig af årstiden).

Myte 4: At skylle håret i koldt vand gør det blankere

Det er ikke nødvendigvis sandt, men køligt vand kan være med til at få hårets ydre lag – kendt som skællaget – til at ligge fladt og dermed få det til at synes glattere og blankere. I sidste ende er den bedste måde hvorpå du får et mere glansfuldt hår, er at rense det grundigt og fugte det med de rigtige produkter. Køligt vand kan føles beroligende på en irriteret eller betændt hovedbund, mens for varmt vand nogle gange kan forøge irritationen eller dræne hovedbunden for naturlige olier – hvilket fører til tørhed. Men vær opmærksom på, at nogle hovedbundssygdomme kan reagere på koldt vand. Er du bekymret eller i tvivl, anbefaler vi at du går til en dermatologist.

Myte 5: Studsninger får håret til at vokse hurtigere

Hår vokser i hovedbundens hårsække, så studsninger og klipninger får ikke hårstråene til at vokse hurtigere. Men spaltede spidser kan få dit hår til at se trævlet ud, så en studsning af de beskadigede længder kan få dit hår til at se sundere og mere fyldigt ud. Og hår, der er gennemfugtet, knækker sjældnere og kan dermed vokse sig længere.

Myte 6: Sulfater af enhver slags er skadelige for dit hår

Ingen sulfater er skabt ens – nogle er barske, andre er langt mildere, og sulfater med rensende overfladeaktive stoffer kan være både effektive og sikre. Sandheden er at sulfat-fri formler fungerer anderledes end shampooer, der indeholder sulfater. Den gyldne regel, når det drejer sig om hovedbunds- og hårprodukter, er, at det altid er bedst at læse hvilken type ingredienser, de indeholder, samt koncentrationen af dem og hvordan de er kombineret frem for udelukkende at fokusere på ”fri-for” listen. 

Myte 7: Hårtab kommer fra din mors side af familien

Hårtab (også kendt som androgenetisk alopeci)
skyldes en kombination af genetiske og hormonelle faktorer, og det kan variere
alt afhængig af hårudtyndingens type og mønster. Det arves ikke kun fra moderens side af familien. Faktisk har research påvist at hårtab er påvirket af mange gener.

Nogle af disse gener er placeret på X-kromosomet, som cis-kønnede mænd arver fra deres mor, mens andre gener sidder på andre kromosomer, som de arver fra begge forældre. Så både moderens og faderens side af familien kan bidrage til risikoen for hårtab hos cis-kønnede mænd.

For cis-kønnede kvinder er der mindre viden om hvilket kromosom, der forårsager hårtab, men det formodes, at der også her er mange gener involveret. Den nedarvet tendens til hårudtynding kan forværres i betydelig grad af hormonelle forandringer i forbindelse med perimenopause, menopause, PCOS (polycystisk ovariesyndrom) og andet.

Myte 8: Man skal børste hår 100 gange om dagen

For mange strøg med hårbørsten eller aggressiv børsten kan skade både dit hår, din hovedbund og dine hårsække. De gentagne træk fra børsten kan føre til betændelse i hårsækkene, og det kan forårsage permanent skade på hårsækkene og i håret selv – hvilket kan øge risikoen for, at det knækker. For nogle kan det være nok at lade fingrene løbe igennem håret et par gange for at løsne op for sammenfiltringer, for andre er det bedre at børste blidt med vores HairBrush, der er designet med omtanke.

Myte 9: At plukke de grå hår får flere til at vokse frem

Der er intet, der peger på at ovenstående er rigtigt, men vi anbefaler absolut ikke, at du plukker hår af hovedet. Når du plukker et hår, der er godt rodfæstet i hårsækken og ikke er parat til at blive udskiftet, forårsager det typisk til i hvert fald en mindre betændelse i hårsækken. Rykker du hår over en længere periode kan det beskadige hårsækken og arre den, hvilket kan gøre den ude af stand til at producere hår igen.

Myte 10: Det er sundere for håret at lufttørre

Lufttørring er alletiders i det rigtige klima og på det rigtige tidspunkt af dagen. Men husk: Håret er mest sårbart, når det er vådt. At sove med vådt hår eller gå rundt med det drivvådt i timevis kan være med til at skabe det ideelle miljø som bakterier og svampe stortrives i. Disse ubalancer kan fremme forskellige hovedbundsproblemer som skæl, overproduktion af gærsvame, dermatitis eller folliculitis. Tør håret blidt og grundigt med et håndklæde, og hvis det ikke er det helt rigtige tidspunkt til at lade det lufttørre, så anbefaler vi, at du lader det delvis tørre selv, inden du bruger en hårtørrer sat på lav varme. (efter du har brugt vores Hair Hydrating Crème som leave-in behandling og som varmebeskytter).