Skæl Eller Tør Hovedbund: Sådan Ser Du Forskel

At have en hovedbund, der klør og drysser, kan være lige dele irriterende og pinligt. Det kan være svært at bedømme, om årsagen er skæl eller tør hovedbund. De to tilstande har mange ligheder tilfælles, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er ens. De to tilstande har mange ligheder tilfælles, men det betyder ikke nødvendigvis, at de er ens. Den ene kan være kronisk – men til at behandle – mens den anden typisk skyldes udefrakommende faktorer som vejret, eller at man bruger de forkerte produkter. Hvis du fanger dig selv i at kradse i din hovedbund (stop med det samme), så læs videre.

Hvad er ligheder og forskelle på tør hovedbund og skæl?

Med flere overlappende symptomer kan skæl og tør hovedbund vise sig ved:

  • Kløe
  • Rød og/eller irriteret hovedbund
  • Flager i hovedbunden
  • Sår som følge af stadig kradsen

Hvis du analyserer din hovedbund lidt nærmere, kan du måske se disse potentielle forskelle:

  • Flagerne fra en tør hovedbund er små og hvide, mens flager fra skæl er større, gullige og føles fedtede mellem fingerspidserne.
  • Mennesker med tør hovedbund har tendens til tørt hår især i spidserne, mens dem med skæl har tendens til mere fedtede længder i håret.

Hvad er skæl helt præcist?

Skæl kan være en mild form for seboroisk dermatitis, som skyldes en overproduktion af olie i hårbunden, eller det kan være et resultat af en overvækst af gærsvamp. Skælflager er døde hudceller, som er blevet hurtigt udstødt, hvilket får dem til at klumpe sig sammen i hovedbunden.

Hvad er tør hovedbund helt præcist?

Tør hovedbund opstår, når huden mangler den mængde fugt, der skal til, for at holde den i balance. Denne mangel på fugt kan føre til irritation og flagedannelse.

Hvordan opstår skæl?

En almindelig årsag til skæl er en overvækst i hovedbunden af en svamp ved navn Malassezia. Overvæksten skyldes uregelmæssig eller utilstrækkelig hårvask. Malassezia lever af talg – en olie, der naturligt produceres i hårsækkenes talgkirtler. Svampen nedbryder talget til oliesyre og dette kan få kroppen til at forny cellerne for hurtigt. De døde hudceller hober sig op, klumper sig sammen og efterlader synlige flager på hovedbunden.

Årsager til skæl kan blandt andet være at sove med vådt eller fugtigt hår, at gå med hue eller tørklæde for tit eller mens håret er vådt. Eller hvis du sætter håret op, inden det er helt tørt. Det skaber de perfekte betingelser for at bakterier og svampe kan stortrives.

Hvordan opstår tør hovedbund?

Nogle af de mest almindelige grunde til tør hovedbund er kontakteksem (som kan stamme fra at bruge de forkerte hårprodukter) og forandringer i vejret. Kontakteksem opstår, når en substans irriterer huden eller afstedkommer en allergisk reaktion. Almindelige irritationsstoffer i hovedbunden kommer fra shampooer eller styling produkter, der indeholder duft- og farvestoffer, problematiske konserveringsmidler, silikoner og mineralske olier. Hvad angår vejret er det sådan, at kulde hurtigt kan udtørre din hovedbund.

Sådan forebygger og behandler du skæl

De bedste måder at undgå skæl på, er ved at indføre en regelmæssig rutine for hårvask med den rigtige shampoo, ikke bruge hue så tit – især ikke, når håret er fugtigt plus sætte tempoet ned, hvis du kan, så du undgår stress.

Rensning hver eller hver anden dag med Stabilizing Scalp Shampoo eller Balancing Shampoo kan hjælpe med at holde skæl under kontrol. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at når du vasker hår, skal du først og fremmest fokusere på at rense din hovedbund grundigt. Nogle gange vil hudlæger også anbefale, at du bruger en anti-svampe eller anti-dermatitis shampoo.

Forøget stress får kortisolniveauet til at stige, hvilket kan få oliekirtlerne i hårsækkene til at producere mere talg. Som nævnt vil en højere olieproduktion også give bedre vækstbetingelser for gærsvamp. Prøv at holde dit stressniveau nede med gode plejerutiner, som du godt kan lide. Det kan forhindre skæl i at blusse op. Det samme kan rigeligt med søvn og er altid et godt sted at starte.

Sådan forebygger og behandler du tør hovedbund

Hvis du oplever tør hovedbund som følge af kontakteksem, er det afgørende at finde kilden til irritationen. Det betyder, at det er tid til at gennemgå dine hovedbunds- og hårplejerutiner, som de er lige nu. I de fleste tilfælde forsvinder kontakteksemen i samme øjeblik kilden til irritationen er blevet fundet og fjernet. Hvis ikke kan du gå til en hudlæge og få hjælp til at finde årsagen til din reaktion.

Hvis din tørre hovedbund er sæsonbestemt, er det vigtigt at du holder fast i en regelmæssig renserutine med den rigtige shampoo – uanset vejret. Vi anbefaler lunkent til lunt (ikke varmt) vand i badet og når du skyller shampooen grundigt ud af håret. Vi foreslår også, at du ikke bruger varme stylingredskaber så tit og at du undgår at kradse i hovedbunden, selv om den klør. Få flere tips i artiklen om, hvordan du behandler hår og hovedbund om vinteren.

Hvis du bliver ved med at have tør hovedbund, bør du konsultere en hudlæge for at få en præcis diagnose og den rigtige behandling.

Hårklinikkens milde, men effektive shampooer

Stabilizing Scalp Shampoo

Vores Stabilizing Scalp Shampoo gør mere end bare at rense. Mildt, men effektivt går den i dybden og tilfører næring til både hår og hovedbund. Unikt formuleret med bestanddele fra vores burrerodsekstrakt som f.eks. glykosider, er den designet til at optimere din hovedbunds tilstand, så du opnår et sundere, stærkere og mere glansfuldt hår.

Balancing Shampoo

Vores prisvindende Balancing Shampoo indeholder sennepsfrøolie og fungerer i harmoni med din hovedbund. Den hjælper med at holde pH-niveauet i balance og skaber dermed de optimale betingelser for sunde hårsække og hårets vækst. I modsætning til mange andre shampooer på markedet, renser denne formel så skånsomt, at den sagtens kan bruges dagligt uden at efterlade dit hår tørt og din hovedbund stram og irriteret.

Fortifying Shampoo

Vores Fortifying Shampoo er designet som en understøttende behandling, der skal bruges sammen med vores andre shampooer for at tilføre tørt og porøst hår ekstra pleje og fugt. Ingredienser som hør, glykosider og aloe vera bladekstrakt arbejder i synergi for at reparere og styrke skadet hår.

Usikker på, hvor du skal starte?

Vi accepterer kun kandidater, som vi ved, vi kan hjælpe, og derfor er vores online Håranalyse det bedste sted at begynde. Baseret på dine resultater vil du enten kvalificere dig til øjeblikkelig behandling, eller vi vil arrangere en konsultation.