Sådan Beskytter Og Behandler Du Hår Og Hovedbund Om Vinteren

Om vinteren fokuserer mange af os ekstra meget på vores hudpleje. Vi bruger mere læbepomade, fugtgivende serum, fugtighedscreme, kropsolier mm for at undgå, at huden bliver tør og kedelig. Vores hår og hovedbund har imidlertid brug for mindst lige så meget opmærksomhed, når temperaturen begynder at falde. Vintermånederne kan skabe uorden i hovedbunden (efterlade den tør og irriteret eller alt for fedtet), mens håret ofte bliver mere skrøbeligt, kedeligt og livløst. På baggrund af årtiers erfaring og klinisk forskning i Danmark og på Island ved vi på Hårklinikken, hvordan koldt vejr kan skade både hårets og hovedbundens sundhed. Vi ved derfor også, hvordan problemerne kan løses.

Almindelige problemer med hår og hovedbund i koldt vejr 

Vintervejr kan medføre nedsat luftfugtighed, kold blæst og snebyger – alt sammen noget som på mange måder kan påvirke både dit hår og din hovedbund.

Tør og kløende hovedbund

Nedsat luftfugtighed, som følge af kulde, kan resultere i, at hovedbunden bliver tør og irriteret. Det skyldes, at hovedbundens øverste lag tager skade af vejret blandt andet ved at miste fugt. Høj indendørs varme kan også påvirke hovedbundens mikromiljø, hvilket kun gør problemerne større. Mennesker med tendens til tør hovedbund kan opleve hvide skælflager i håret. Og det bliver kun værre, hvis man begynder at klø sig i håret.

Fedtet hovedbund og ophobning

Omvendt kan nogle mennesker om vinteren opleve en mere fedtet hovedbund. Det kan skyldes, at talgproduktionen stiger (nogle gange for at kompensere for tørheden), men grunden kan også være, at du bruger hat eller hue tit og at du måske ikke vasker hår så ofte. At være i alt for opvarmede, indendørs rum og bære huer kan gøre, at hovedbunden er fugtig i længere perioder ad gangen og mere end normalt. Dette, kombineret med myten om, at vi ikke bør vaske hår så tit i de kolde måneder, kan resultere i en mere fedtet hovedbund. Et typisk problem, der kan opstå, er seboroisk dermatitis, som er en overproduktion af gærsvampen Malassezia, der udløser betændelse, hvilket forårsager ændringer i huden. De første tegn er, at huden begynder skalle af i små flager i hovedbunden. (Skæleksem). Potentielt kan det samme ske bag ørene, i ansigtet og i områder, hvor huden folder.

Skrøbeligt, tørt hår

Frost, blæst, mangel på fugt og et varmt indendørsmiljø kan også påvirke længden på dit hår. Når hårstråene udtørres, mister de styrken og har større tilbøjelighed til at knække, filtre sammen eller kruse. Tørt hår kan også virke mat og glansløst.

Sådan behandler du en tør hovedbund og tørt hår i koldt vejr

Vi kan effektivt afhjælpe disse almindelige hår- og hovedbundsproblemer med ekstra pleje og ved at tilføje et par ekstra trin i din daglige og ugentlige hårplejerutiner.

Brug leave-in balsam

Vores leave-in Hair Hydrating Crème skal påføres i fugtigt eller tørt hår og har samme virkning på håret, som en læbepomade har for sprukne læber. Hvis du bruger den konsekvent hjælper den med at reparere skadet hår og giver det glansen tilbage. Hvad med om du altid havde den på dig? Nemlig i form af vores lille praktiske rejsestørrelse, så du til enhver tid kan fugte og tæmme flyvsk hår, uanset hvor du er.

Brug en hårmaske, der fugter i dybden, en eller to gange om ugen

Vi anbefaler, at du bruger vores Hair Mask en eller to gange om ugen for at genoprette fugtbalancen i hvert eneste hårstrå. Hvis du holder fast i denne rutine i de kolde måneder, beholder håret sin elasticitet, blødhed og glans og bliver mindre tilbøjeligt til at knække.

Vask dit hår og din hovedbund ofte, selv om det er vinter

Uanset årstiden er det vigtigt at vedligeholde et afbalanceret hovedbundsmiljø for en sund vækst af håret. Vi anbefaler vores Balancing og Stabilizing Scalp Shampoo, som begge mildt, men effektivt renser i dybden uden at udtørre din hovedbund. I stedet afbalancerer de hovedbundens naturlige pH-værdi og håndterer overskydende talgproduktion, hvilket minimerer hovedbundsproblemer såsom ophobninger af fedt og seboroisk dermatitis.

Hold igen med varme stylingsredskaber

Varmeredskaber - hvad enten det er en føntørrer, et krølle- eller et glattejern - skal være af høj kvalitet og bruges med måde ved middel til lav varme. Ved føntørring skal du altid vælge indstillingen lav til medium varme og arbejde i små sektioner. Lad mundstykket pege nedad langs hårstråene, så du undgår at beskadige skællaget. Husk altid at bruge et varmebeskyttende produkt, inden du går i gang og brug aldrig varme stylingredskaber i gennemvådt hår.

Gå ikke udendørs med vådt hår, når det er koldt

At tage hjemmefra med vådt hår om vinteren kan skade både dit hår og din hovedbund. Ikke alene er håret mest sårbart, når det er vådt. Det har også lettere ved at knække, fordi vandmolekyler udvider sig i kulden og gør håret stift. Hovedbunden er også mere følsom, når den er våd, og kraftige temperaturændringer kan forstyrre hovedbundens overflade og gøre den irriteret. Lad dit hår lufttørre eller brug en føntørrer ved lav varme, inden du går ud i vintervejret.

Brug en varm hue, men ikke hele tiden

Huer og hatte beskytter mod hård blæst, regn og sne, men de kan også være med til at skabe ubalance i din hovedbunds sundhed. Især hvis du har tendens til en lidt fedtet hovedbund. Huen holder på din kropsvarme, og da den sidder tæt på din hovedbund, kan det øge produktionen af olie og fremme uheldig svampevækst. Derfor er det vigtigt, at holde en pause fra huen ind imellem. Hvis du bruger den samme hue tit, så husk at den skal vaskes regelmæssigt.

Overvej en luftfugter, når det er koldt

Det kan være en god idé at investere i en luftfugter som et modsvar til det tørre indendørsklima, der opstår, når vi varmer op om vinteren. Den er med til at afbalancere fugtighedsniveauet, så sæt den tæt ved din seng eller i det rum, hvor du opholder dig mest.

Hårklinikkens vinterprodukter

Hair Mask

Formlen på Hair Mask består af nærende ingredienser som jojoba- og abyssinianolier blandet op med kraftfulde bestanddele udvundet af quinoa og hørfrø. Den bruges typisk som en leave-in behandling to gange om ugen, hvor den ved hjælp af vores unikke hydreringsteknologi trænger ind i hvert eneste hårstrå, forsegler fugten og beskytter håret mod skader.

Hair Hydrating Crème

En leave-in fugtighedsbehandling, som kan bruges i både tørt og vådt hår. Med økologiske argan- og solsikkefrøolier forbedrer den markant hårets tekstur, glans og elasticitet, hvis den bruges ofte. Den fungerer samtidig perfekt som varmebeskytter før føntørring eller ved brug af andre varme stylingredskaber.

Balancing Shampoo

Vores Balancing Shampoo indeholder blandt andet sennepsfrøolie, som både renser hovedbunden for overskydende talg og produktrester og samtidig styrker håret. I modsætning til så mange andre shampooer på markedet, efterlader den ikke dit hår tørt og din hovedbund stram og irriteret, og er derfor skånsom nok til blive brugt hver dag.

Fortifying Add-on Shampoo

Fortifying Shampoo med aloe vera er et add-on produkt, som er skabt til at beskytte og fugte håret. Den er derfor særlig velegnet til alle med tørt og skadet hår.

Unsure where to start?

We only accept candidates who we believe we can help, which is why our online Hair Assessment is the best place to start. Based on your results, you will either qualify for immediate treatment or we will organize a consultation.