Nytårsforsæt Om Bedre Pleje Af Hår Og Hovedbund. Af Lars Skjøth

Nogle nytårsforsætter kan være uoverkommelige, urealistiske, banale eller uden betydning, mens andre har potentiale til at skabe en markant forandring – ikke mindst hvis de er nemme at overholde. Er du bekymret for hårtab eller -udtynding eller du drømmer du om et stærkere og mere glansfuldt hår? Hårklinikkens grundlægger Lars Skjøth giver dig hermed seks enkle DO’s and DONT’s, som kan forbedre sundheden for både dit hår og din hovedbund. ”Reglerne har stor effekt og er nemme for de fleste mennesker at gøre til en del af deres liv”, siger han. Følg dem og gør 2024 til året, hvor dine hårplejerutiner får et løft og du opnår en optimal sund hovedbund og et tættere, stærkere og mere glansfuldt hår.

Vask håret rigtigt og regelmæssigt

En regelmæssig og korrekt hårvask er forudsætningen for at kunne holde både håret og hovedbunden sund – ellers kan den talgproduktion, der sker i hårsækkene, forårsage ophobning, irritation og i værste fald betændelse. At vaske din hovedbund hver eller hver anden dag er ideelt - hvis du bruger de rigtige produkter. Både vores Stabilizing Scalp Shampoo og Balancing Shampoo er skånsomme, men effektive og arbejder ikke kun for at rense i dybden. De er også med til at optimere betingelserne for hovedbundens sundhed og dermed hårets vækst. ”Vi arbejder på at opnå den ideelle sundhed. En tilstand, der viser sig som et glansfuldt og fyldigt hår og et afbalanceret hovedbundsmiljø, som igen er vejen til et sundere hår”, siger Skjøth.

Læs vores guide til vask af håret og find den bedste metode.

Sørg for fugt nok til håret

"At fugte håret i dybden med de rigtige produkter og på den rigtige måde giver et sundere og mere elastisk hår," siger Skjøth. "Hår med øget elasticitet er stærkere, mere glansfuldt og mindre tilbøjelige til at knække." Det betyder, at man altid skal bruge balsam efter shampoo, bruge en hårmaske en til to gange om ugen og undgå produkter, der efterlader rester af problematiske stoffer. Mange produkter på markedet indeholder silikoner, voks og olier, der lægger sig som en hinde om hvert enkelt hårstrå. Det kan få håret til at se mere glansfuldt ud, men det er kun på overfladen. For en mere dybdegående behandling anbefaler vi, at du bruger Daily ConditionerHair Hydrating Crème og Hair Mask.

Find den ideelle behandling til din hårtype i vores artikel om fugtpleje.

Brug varmebeskytter

Varme stylingredskaber påvirker hårstråene, hvilket ofte resulterer i, at håret bliver tørt, skadet og skrøbeligt. Det er derfor vigtigt at skabe et værn mellem dit hår og varmen ved at påføre en varmebeskytter, inden du går i gang med føntørreren, krølle- eller glattejernet. "Vi fraråder at style med varme hver eneste dag”, siger Skjøth. "Men når du gør det, er et varmebeskyttende middel afgørende, hvis du vil beskytte dit hår og undgå udtørring”. Hårklinikkens leave-in Hair Hydrating Crème beskytter mod varmeskader, tæmmer krus og gør håret mere glansfuldt.

Læs vores guide til styling med varme redskaber. 

Gå ikke i seng med vådt hår

At gå i seng med vådt hår (og bruge hue eller tørklæde over vådt hår) kan danne grobund for både bakterier og svampe. Disse ubalancer kan fremme forskellige hovedbundsproblemer, som f.eks. skæl, dermatitis eller folliculitis (Betændelse i hårsækkene) “Hovedbundens mikromiljø skal være i balance for at skabe de bedste betingelser for optimal vækst af håret. Fugten i håret skubber til denne balance”, siger Skjøth. "Og da håret er mest skrøbeligt, når det er vådt, kan søvn med fugtigt hår potentielt gøre håret mere tilbøjeligt til at knække. Fordi du bevæger dig rundt med hovedet og håret på din pude hele natten”. I sidste ende er det bedre at springe en hårvask over, fremfor at gå i seng med rent, men vådt hår.

Aldrig mere tørshampoo

Selvom det kaldes tørshampoo har dette produkt intet med hverken shampoo eller hårvask at gøre. Tørshampooer bruges som et hurtigt fix mellem to gange hårvask og er designet til at absorbere overskydende fedt fra hovedbund og hår, så det ligner, at håret er nyvasket. Men udseendet snyder. Hårshampoo kan skabe eller forværre hovedbundsproblemer, da det kan indeholde ingredienser som stivelse, talkum, silica, ler, trækul, bagepulver, alkohol og meget, meget mere. Disse bestanddele kan tilstoppe hårsækkene og skabe ubalance i hovedbundens
pH-værdi. Hvilket igen kan føre til dermatitis, hårtab- eller udtynding, hvis tørshampoo bruges ofte. ”Vi skal generelt bare holde os langt væk fra dette produkt ”, siger Skjøth.

Få endnu flere gode grunde til at undgå tørshampoo i vores artikel

Undgå stramme frisurer

Traction alopecia er en form for hårtab forsaget af, at du gang på gang styler dit hår i stramme frisurer. For eksempel en superstram knold, stramme fletninger eller en hestehale med stramt tilbageskrabet hår. Det kan skabe spændinger mellem håret og hårsækkene. Hvis du gør det for tit, kan det ødelægge hårsækkene, så der dannes ar. Hvilket kan gøre at håret aldrig vokser ud igen. Jo mindre du styler dit hår i stramme frisurer, desto mindre skade gør du”, forklarer Skjøth. "Når du sætter dit hår i en fletning, knold eller hestehale, så prøv at løsne det lidt over en cm omkring rødderne”. Følg tommelfingerreglen: Hvis du kan mærke, at det strammer og trækker i hovedbunden, er frisuren for stram.

Unsure where to start?

We only accept candidates who we believe we can help, which is why our online Hair Assessment is the best place to start. Based on your results, you will either qualify for immediate treatment or we will organize a consultation.