Kruset Hår: Årsager Og Behandling

Kruset hår er bare ikke det nemmeste at have med at gøre. Det kan skyldes skader og tørhed, men kan også have sin baggrund i genetik og hårtype, så kruset hår er ikke altid en dårlig ting. Det kræver bare den rigtige behandling. Kruset hår på grund at tørhed og skader opstår, når hårets skællag - det yderste, beskyttende lag på et hårstrå – bliver ru, hævet eller helt forsvinder. Det forekommer hos mennesker, der naturligt har et tyndere skællag, men det kan også forværres af forskellige årsager. Kort sagt: et glattere skællag er lig med et glattere hår.

Årsagerne til kruset hår 

Mennesker med naturligt krøllet hår eller afrohår har oftere tendens til at få kruset hår. Det skyldes, at de naturlige olier fra hovedbunden ikke optages lige så let af hår med tekstur som af glat hår. Men for alle hårtyper gælder det, at det kan kruse mere på grund af for eksempel fugt og varme. Hovedårsagerne til kruset hår er følgende:

Genetik

Talg, som er hovedbundens naturlige olieproduktion, fordeler sig ikke lige så let i krøllet hår eller afrohår som i glat hår. Dertil kommer, at hår med kurvede former, har en højere grad af porøsitet, idet skællaget knap er så glat. Bølget hår, krøllet hår eller afrohår har brug for mere fugt til beskyttelse for at kruse mindst muligt.

Fugtighed

Når vandmolekyler fra fugt trænger ind i hårstråene, kan det bryde hydrogenbindingerne, hvilket får håret til at miste sin faste form, så det bliver fladt eller kruset. Dette er mest almindeligt ved høj luftfugtighed, men kan også ske, når luftfugtigheden falder hurtigt. Kort sagt, ustadigt vejr kan skabe kaos i håret.

Skader fra styling

Man kan ikke kontrollere genetik og vejr, men vi kan selv gøre meget for at undgå skader på vores hår. Det kan være alt fra at vaske håret for meget, ofte bruge styling-redskaber med høj varme (uden varmebeskytter) til farvning eller behandling af håret med krasse produkter og til kraftig børstning eller håndklædetørring.

Behandling kruset hår

Kruset hår kan være helt naturligt og se godt ud, men foretrækker du et mere defineret eller glat look, er der masser af tricks, du kan indarbejde i din hårplejerutine for at gøre håret blødere.

Vær forsigtig med varme

Brug altid lunkent vand, når du renser dit hår og din hovedbund, og brug kun sjældent varme styling redskaber og altid kun på lav varme. Hvis du har fint, ødelagt eller tørt hår, er det især vigtigt med lav varme, men for alle hårtyper gælder det, at temperaturen højest må være 190 grader. Uanset om du har tyndt, tykt, krøllet eller glat hår, så brug kun hårtørrer eller andre varme redskaber sjældent og brug altid en varmebeskytter, inden du går i gang.

Børst aldrig vådt hår

Håret er mest skrøbeligt, når det er vådt. At børste eller rede håret hårdt, mens det er vådt, rykker, strækker og bøjer håret, så det kan tage skade og knække. Mange stylingprodukter skal påføres i vådt hår, og det bedste værktøj, du kan bruge for at få det fordelt i hele håret, er dine fingre eller en bredtandet kam.

Undgå at tørre håret med et håndklæde

At tørre håret ihærdigt med et håndklæde forårsager ikke kun skade på hårsækkene i hovedbunden. Det forøger også friktionen mellem hårstråene, hvilket kan resultere i, at håret knækker. Minimér friktionen ved at klemme håret blidt med et mikrofiberhåndklæde (eller bare en gammel t-shirt af bomuld) og brug aldrig hårtørrer i gennemvådt hår. Mindre friktion er også lig med mindre berøring, så prøv at holde hænderne fra håret så vidt, det er muligt.

Overvej hårpynt og pudebetræk af silke

De traditionelle hårbånd af elastik kan ødelægge håret ved at rykke i det og hænge fast. I modsætning til pudebetræk af bomuld, minimerer silke statisk elektricitet og friktion – og er i sidste ende blidere ved dit hår.

Bliv klippet regelmæssigt

Den helt rigtige klipning kan gøre sit til at tæmme kruset hår, uanset om du har bølget hår, krøllet hår eller afrohår, og hvad enten dit hår er tykt eller fint. Det, der er mest ligetil og enkelt, er at få klippet de ødelagte spidser af. Det kan gøre en verden til forskel, lige som etageklip også kan gøre krus mindre synligt.

Giv hårenderne fugt og næring

Mens de fleste tror, at balsam skal bruges efter hårvasken, anbefaler vi mennesker med kruset eller ødelagt hår, at de skal bruge vores Daily Conditioner i spidserne før vask. Bagefter og mens håret stadig er vådt eller fugtigt, påfører du et leave-in produkt som vores Hair Hydrating Crème, da det ikke blot fugter, mens også fungerer som curl creme og varmebeskytter. Når det kommer til styling produkter, så vær sikker på at de binder fugt til håret som f.eks. Hårklinikkens Styling Gel. En ugentlig hårmaske gør også underværker for lokkerne.