Kan Fysisk Træning forårsage Hårtab?

Internettet bugner af teorier og myter om, hvordan fysisk træning og sved kan påvirke og forstyrre hårets vækstcyklus. Lad os rydde ud i begreberne, lige nu og her: Fysisk træning er afgørende for dit velbefindende – og det omfatter også sundheden for dit hår og hovedbund. Hvad enten du er til pilates eller pickleball, boksning eller deltager i en bootcamps intense forløb – så er træning vigtig. Men som det er med alt andet i livet, er det vigtigt at gøre det med måde og i balance.

Forårsager fysisk træning hårtab?

Der er ingen videnskabelige beviser for, at moderat fysisk træning forårsager hårtab. Det er kun, når man træner for ofte eller for ekstremt, at det kan have omkostninger. Overdreven fysisk træning kan forbindes til telogen effluvium (en slags reaktivt hårtab) på grund af den stress, som kroppen udsættes for som følge af fysisk anstrengelse, hurtigt vægttab eller ernæringsrelaterede mangler. Stress i sig selv forårsager ikke hårtab, men det kan føre til ændringer i serumniveauet af mange hormoner, herunder glukokortikoider, katekolaminer, væksthormon og prolaktin. Nogle af disse forandringer er naturlige reaktioner, mens andre kan føre til flere endokrine reaktioner og endda lidelser. Kortisol er det vigtigste glukokortikoid, der frigives, når vi er stressede, og det påvirker den cykliske regulering af hårsækken og kan ende med øget hårtab.

Hvad anses for at være overdreven fysisk træning?

Alle er forskellige, men hvis den fysiske træning føles som en tvang, hvis du får skader, taber dig meget, føler dig udmattet eller oplever humørsvingninger, kan det være, at du træner for meget. Det amerikanske Centers for Disease and Control and Prevention anbefaler at voksne får ”150 minutters fysisk aktivitet af moderat intensitet” om ugen, inklusive muskelstyrkende work-outs to dage ud af syv”. British Heart Foundation er enige og siger, at 150 minutter fordelt ud over ugen er et godt niveau og tilføjer, at træningsperioderne ”kan være så korte som 5 til 10 minutter” ad gangen.

Hvordan påvirker stress dit hår og din hovedbunds sundhed?

Udsæt ikke din krop for kronisk stress gennem overdreven træning. Når det kommer til stress, er det vigtigt at huske, at det ikke kun er følelsesmæssigt. Det er også fysisk. Udsætter du din krop for et ekstremt pres, har det konsekvenser ud over, at du kan få skader og smerter i muskler og led. Stress kan føre til øget talgproduktion i hårsækkene på grund af de hormonelle ændringer, der opstår, jo mere stresset du bliver. Det kan have følgevirkninger som f.eks. skæl, eksem i hovedbunden og betændelse i hårsækkene – hvilket alt sammen kan forårsage hårtab eller udtynding i håret. De hormonale forandringer kan også føre til telogen effluvium. En tilstand hvor hårets normale livscyklus bliver forstyrret. Det betyder, at der er mindre hår, der forbliver i vækstfasen, mens der er mere hår, der pludselig går ind i hvile- og afkastningsfaserne. Det viser sig som udbredt hårtab og udtynding. Når stressen er har lagt sig, burde hårets vækstcyklus vende tilbage til normal. Men ofte kommer håret ikke tilbage i den samme kvalitet som før.

Kan sved betyde hårtab?

Nej, ikke hvis du jævnligt renser din hovedbund og dit hår på den korrekte måde og med en shampoo, der er god for dit hår. Hovedbunden indeholder omkring 100,000 svedkirtler (hele kroppen indeholder mellem to og fire millioner, som producerer sved. Sved, der består af 99% vand og 1% fedt og salt, produceres helt naturligt for at moderere kropstemperaturen – så det giver mening, at fysisk træning giver sved på panden. Men når sved får lov til at ophobe sig for længe på hovedbunden, kan den påvirke dens mikrobiom negativt. Mikroorganismer stortrives, hvor der er lunt og rart og masser af næring/olie. Det kan føre til skæl, dermatitis og endda hårtab. Men: Hvis du har en fast rutine med hårvask og rensning, kan sved ikke skade sundheden for hverken hår eller hovedbund.

Konklusion:

Når det handler om dit hår, er moderat fysisk træning med til at booste cirkulationen i dine hårsække, nedsætte stressniveauet og fremme bedre søvn - alt sammen noget, der er godt for dit hår og din hovedbund. Du skal bare sørge for at dine hårpleje- og træningsrutiner matcher.

De uundværlige

Stabilizing Scalp Shampoo

Vores Stabilizing Shampoo gør mere, end bare at rense. Den giver også næring til hovedbunden og beskytter dit hår. Unikt formuleret med bestanddele fra vores burrerodsekstrakt er den designet til at optimere din hovedbunds tilstand, så du opnår et sundere, stærkere og mere glansfuldt hår.

Balancing Shampoo

Vores Balancing Shampoo indeholder sennepsfrøolie, som går i dybden og renser hovedbunden for olie og produktrester samtidig med, at den styrker håret. I modsætning til mange andre shampooer på markedet, renser denne formel så skånsomt, at den sagtens kan bruges dagligt, uden at efterlade dit hår tørt og din hovedbund stram og irriteret.

Usikker på, hvor du skal starte?

Vi accepterer kun kandidater, som vi ved, vi kan hjælpe, og derfor er vores online Håranalyse det bedste sted at begynde. Baseret på dine resultater vil du enten kvalificere dig til øjeblikkelig behandling, eller vi vil arrangere en konsultation.