Hårtyper 101

Allerførst: Der findes ikke godt eller dårligt hår – kun sundt hår og det er til gengæld inden for rækkevidde. De fleste mennesker kender deres hudtype (og har muligvis en plejerutine, der matcher den), men for mange af os er vores hårtype noget, vi gætter os til. Vi stykker den sammen ud fra diverse kilder så som online guides, hårstylister, venner, familie o.s.v. Forskellige hårtyper kræver forskellig pleje, så at kende sin egen er afgørende for, at håret får den helt rigtige behandling. Hvis du griber det forkert an, kan det føre til usundt hår, der er svært at have med at gøre. Det er kort sagt som med din hud: Den rigtige pleje kan føre til utrolige resultater.

Hvad mener vi, når vi taler om hårtyper?

Hårtypen er bestemt af hårlængdernes naturlige struktur. Kendetegn, der definerer hårtypen, omfatter hårsækkens form, tykkelsen af hårstråene og om håret er glat, bølget eller krøllet.

Hvad bestemmer hårtypen?

Din hårtype er bestemt af dine gener – da dit DNA har indvirkning på formen af dine hårsække.

Hvordan er de forskellige hårtyper?

Man kan dele de forskellige hårtyper op i fire kategorier: glat, bølget, krøllet og kraftigt krøllet. Hver af disse hårtyper kan variere i tykkelsen.

 • Glat hår
  Glat hår vokser op fra runde eller let ovale hårsække. Denne hårtype føles som regel blødt eller fjerlet i teksturen. Opbygningen eller strukturen i glat hår gør, at hårsækkenes produktion af talg nemt kan føres ud i hårets længder. En overproduktion af talg, kan imidlertid få håret til både at føles og se fedtet ud, hvis man ikke plejer det rigtigt. Mennesker med glat hår kan opleve at håret mangler fylde, især hvis det vokser i en meget flad vinkel, eller hvis der sker en formindskelse af hårsækkene. (Mere om det senere).
 • Bølget hår
  Bølget hår vokser op fra ovalformede hårsække. Denne hårtype kan fremstå med lette bølger, der er nemme at glatte ud, nærmest som et løst S-mønster med kun lidt eller ingen bevægelse eller en defineret dyb bølge. Denne hårtype kan føles lidt tørrere end glat hår, fordi talg fra hovedbunden har sværere ved at fordele sig ud i håret. Forkert pleje af bølget hår kan føre til manglende fylde ved rødderne, forøget krus eller at bølger og form forsvinder over tid.
 • Krøllet hår
  Krøllet hår vokser op fra ovale til ellipseformede hårsække. Hårtypen kan variere fra løse spiraler til fjedrende eller tætte proptrækker-krøller. Forkert pleje af denne hårtype kan betyde, at krøllerne forsvinder, at krøllemønsteret bliver uregelmæssigt eller at håret bliver mere kruset og tørt.
 • Kraftigt krøllet hår
  Kraftigt krøllet hår vokser op fra flade, ovale hårsække. Denne hårtype kan vise sig som tætte krøller, der snor sig om hinanden, tætte zigzag krøller eller krøller, der snor sig så tæt, at man skal trække ud i håret for at kunne se mønstret. Forkert pleje af denne hårtype kan føre til problemer i hovedbunden, da det er vanskeligt at rense meget tæt hår plus tørhed og hår, der knækker.

Hvordan bestemmer man sin hårtype?

At bestemme sin hårtype er en proces, så tag dig god tid. Sæt et par timer af – eller måske en hel dag? Det starter med at du vasker dit hår grundigt, så det er helt fri for stylingprodukter. Brug ikke varme stylingredskaber bagefter som f.eks. en hårtørrer.

 1. Vask håret og brug conditioner, som du plejer.
 2. Brug fingrene eller en bredtandet kam til at rede dit hår ud med og brug ingen produkter efterfølgende.
 3. Giv dit hår tid til at lufttørre – til det er helt tørt.
 4. Gennemgå dit hår både ved at se på det og røre ved det.

Her er nogle spørgsmål, du nu skal besvare:

 • Er dine hårstrå glatte eller tager de mere form som krøller?
 • Føles dit hår blødt mod fingrene eller føles det tykt og lidt ru?
 • Er dit hår tørt og kruset eller er det mere til den olieagtige side og klumpet sammen?
 • Er det svært at lave en skilning i håret eller deler det sig nemt?

Her er nogle kendetegn, som du måske vil lægge mærke til, efter at du har analyseret dit hår og som er med til at karakterisere hver enkelt hårtype:

Glat hår: håret ligger fladt mod hovedbunden, der er ingen antydning af bølger eller krøller, og håret mangler fylde.

Bølget hår: dit hår tørrer i S-form, det kan være kruset eller være fladere ved kronen med bølger fra midten af længderne og ned.

Krøllet hår: du har definerede krøller måske med filtrede, tørre længder og/eller krus og en hårtekstur, der begynder at krølle ved roden.

Kraftigt krøllet hår: i takt med at håret tørrer, bliver længderne mærkbart kortere med tætte krøller, der begynder ved roden.

Måske synes du, at dit hår passer ind i to eller flere kategorier. For eksempel hvis det ligger fladt øverst, men det er bølget nær ved nakken. Eller at dine krøller ikke er helt ensartet over hele hovedet. Måske er det mest krøllet ved hårrødderne og mere glat i spidserne. Variationer i hårets tekstur kan skyldes, at hovedbunden ikke er helt sund, at håret mangler fugt, er skadet eller at dine hårsække er ved at blive mindre.

Har hårets tæthed eller tykkelse nogen indflydelse på hårtypen?

Nej, det er din genetik, der bestemmer din hårtype. Men hvis kvaliteten af tætheden i dit hår og i dine hårstrå formindskes, kan dit hår skifte udseende. På vores klinikker møder vi mange klienter, som plejede at have tykt, krøllet og skinnende hår, der nemt kunne vokse sig langt, men over tid er det blevet tyndt, kruset og slapt og kan kun vokse til halvdelen af den længde, det kunne engang.

Hårets tæthed
Hårets tæthed bestemmes af antallet af hårstrå pr. kvadratcentimeter i din hovedbund. Det er genetikken, der bestemmer hvor tæt hår, din krop kan producere. Tæthed opdeles i lav, medium eller høj. Folk med lav hårtæthed har gerne færre hår pr. kvadratcentimeter, mens dem med en høj hårtæthed har flere hår pr. kvadratcentimeter. Dit hårs tæthed kan påvirkes negativt af et sammenspil mellem din genetik og dine hormoner. Det kan føre til en formindskelse af hårsækkene og en eventuel forringelse i dit hårs tæthed over tid, og det kan ske allerede i teenageårene.

Hårtykkelse

Med hårtykkelse mener man den faktiske tykkelse eller diameter af de individuelle hårstrå. Det er genetikken, der bestemmer, om du får fint, medium eller tykt hår. Folk med fint hår har gerne mere pjuskede hårstrå, mens dem med tykt hår har hårstrå, der kan føles tørre eller ru. Ligesom med hårets tæthed kan tykkelsen af dit hår også påvirkes negativt af et sammenspil mellem din genetik og dine hormoner. Det kan føre til en formindskelse af hårsækkene og et fald i tykkelsen og længden af dine hårstrå.

Døjer folk med bestemte hårtyper oftere med hårtab end andre?

Der er ingen hårtype, der er mere tilbøjelig til hårtab end andre. Uanset hårtypen bør man prioritere hovedbunden først for at opnå (eller bevare) sit tætte, tykke og sunde hår. Den mest almindelige årsag til hårtab er androgenetikken – sammenspillet mellem genetik og hormoner – men utilstrækkelige eller forkerte plejerutiner kan forværre denne form for udtynding af håret mærkbart. Det kan forstyrre hovedbundens følsomme biologiske miljø og føre til irritation eller betændelse og dermed udtynding i håret.

Udtynding af håret opstår, når hårsækkene begynder en formindskelsesproces på grund af samspillet mellem hormoner og genetik. Hårsækkene skrumper ganske enkelt gradvist i størrelse, hvilket betyder, at hårets livscyklus også falder. Det betyder, at nye hår der vokser ud som erstatning for de gamle, ikke er af samme kvalitet. De er mindre i diameter, hvilket resulterer i nedsat tæthed. De nye hårstrå er tyndere, svagere og mere gennemsigtige og kan ikke vokse lige så længe som de gamle. Over tid vil nogle af hårsækkene til sidst danne ar og helt holde op med at producere hår.

Hvad er den bedste rutine for hver hårtype?

Glat hår

Da en glat hårtype kan være tilbøjelig til at blive lettere fedtet, vil daglig hårvask ofte være nødvendig for at kunne regulere den overskydende talgproduktion. Selv om glatte hårstrå har lettere ved at modtage den naturlige olie, er det stadig vigtigt at bruge conditioner. Men kun fra ørerne og ned.

Dem, du altid skal have på hylden: Balancing Shampoo, Stabilizing Scalp Shampoo, Daily Conditioner.

Bølget hår

Bølget hår skal vaskes hver eller hver anden dag, og husk samtidig at tilføre fugt for at styrke hårets struktur. Brug derfor altid conditioner efter hårvask, en leave-in balsam efter og påfør en hårmaske en eller to gange om ugen. Det vil være med til at gøre håret blødt og glansfuldt samtidig med, at det formindsker krus.

Dem, du altid skal have på hylden: Stabilizing Scalp Shampoo, Fortifying Shampoo, Daily Conditioner, Hair Hydrating Crème, Hair Mask.

Krøllet hår

I lighed med alle, der har bølget hår, skal mennesker med krøllede hårtyper også huske at fugte håret godt. Vask håret hver eller hver anden dag med shampoo og conditioner og brug derefter en leave-in balsam. Føles krøllerne tørre og stamme kan du bruge vores Hair Mask som et stylingprodukt. Den arbejder fugten ind i dybden, er med til at holde krøllerne på plads og reducerer krus i håret.

Dem, du altid skal have på hylden: Stabilizing Scalp Shampoo, Fortifying Shampoo, Hair Hydrating Crème, Hair Mask.

Kraftigt krøllet hår

Kraftigt krøllet hår kræver grundig rensning af hovedbunden. Håret er nemlig så tæt, at det kan være en udfordring at få shampooen ordentligt ned i hovedbunden. Hvor ofte man bør vaske kraftigt krøllet hår variere. For nogle er to til tre gange ugentligt det bedste, for andre er det nok med en gang om ugen eller hver tiende dag.

Dem, du altid skal have på hylden: Stabilizing Scalp Shampoo, Fortifying Shampoo (særligt til dem med en hovedbund der kun producerer lidt olie), Hair Hydrating Crème, Hair Mask.