Hårets porøsitet – helt grundlæggende

Hårtype, tykkelse, tæthed, porøsitet – der er utallige faktorer at tage hensyn til, når man skal pleje sit hår – eller sådan virker det. Men for rigtigt at forstå dit hår, skal du vide, hvad det har brug for, og hvordan du behandler det bedst. Porøsitet kan i første omgang lyde mærkeligt eller indviklet, men her vil vi gerne gøre det mindre mystisk og forklare, hvorfor det har betydning.

Hvad er hårets porøsitet

Hårets porøsitet handler om hårstråenes evne til at absorbere og fastholde fugt. Ydersiden af hvert hårstrå er dækket af et skællag, der er som bittesmå døre, som åbnes og lukkes. Når de er lukket, kan fugten ikke trænge ind. Når de er åbne, kan den. Ideelt set åbner de sig, lader fugten trænge ind og lukker sig så igen for at forsegle fugten derinde. Disse ”døre” er forskellige alt afhængigt af dit hårs porøsitet.

Niveauer af hårporøsitet

Hårets porøsitet deles typisk op i tre niveauer: Lav, middel og høj.

  • Lav hårporøsitet er hårstrå, hvis skællag er så tæt, at det gør det svært for fugten at trænge ind og blive absorberet. Det kan få håret til at føles tørt og skrøbeligt.
  • Middel hårporøsitet er hvor skællaget er løsere i strukturen, hvilket gør det nemmere for fugten at blive absorberet og forseglet i hårstrået.
  • Høj hår porøsitet gør det vanskeligt for håret at holde på fugten, da skællagets ”døre” står vidt åbne. Fugten har nemt ved at trænge ind i hårstrået, men bliver ikke forseglet derinde. Det kan få håret til at føles stridt og groft.

Hvorfor er det vigtigt at kende sit hårs porøsitet?

Når du kender dit hårs porøsitet hjælper det dig til at vælge de rigtige produkter og metoder til at få et sundt og velfugtet hår. Folk med bølget, krøllet eller kraftigt krøllet hår bør være ekstra opmærksomme på deres porøsitetsniveau, hvis de vil forøge glans og tekstur og formindske krus.

Sådan tester du hårets porøsitet:

En populær testmetode er vandtesten. Tag et hårstrå og lad det ligge i et glas med vand nogle minutter. Hvis håret synker til bunds, har det en høj porøsitet. Hvis det svæver i midten, har det mellem porøsitet. Og hvis det flyder på vandoverfladen, har det en lav porøsitet.

Hvilken slags fugtgivning har de forskellige former for hår porøsitet brug for?

Uanset hårets porøsitet har alt hår godt af at blive fugtet – det er metoden og hyppigheden, der kan variere.

Sådan plejer du hår med lav porøsitet

Brug et varmt håndklæde mens du fugter håret i dybden med vores Hair Mask. Det er især godt til at tilføre fugt i hårets længder. Varmen vil få skællaget til at åbne sig og tillade fugten at trænge ind, før de lukkes igen.

Sådan plejer du hår af middel porøsitet:

Eftersom de små døre i skællaget er åbne i hår med middel porøsitet, er det ikke nødvendigt med varme, når du fugter i dybden. Brug vores Hair Mask i hårlængderne mindst to gange om ugen – og lad den gerne sidde i natten over.

Sådan plejer du hår af høj porøsitet:

Her er det nødvendigt at fugte i dybden med vores Hair Mask to til tre gange om ugen for at reparere ødelagte skællag og beskytte hårstråene. Det bør ikke være nødvendigt at bruge varme, da skællaget allerede er helt åbent og skrøbeligt. Uanset hvilket niveau din hårporøsitet er, skal du bruge en rinse-out og leave-in conditioner regelmæssigt sammen med dybdegående, fugtgivende behandlinger.

Påvirker hår porøsitet bølge- og krøllemønstre eller krus?

Ja, hårporøsiteten kan have stor indvirkning på hårets fald og krøller. Fugt er vigtig, når det drejer sig om at bevare et sundt skællag og ensartede fald, krøller eller proptrækkerkrøller. Når fugten er forseglet giver et mere definerede krøller og mindre krus.

Påvirker hårets porøsitet risikoen for hårtab eller udtynding?

Hårets porøsitet påvirker ikke risikoen for hårudtynding. Til gengæld kan hårudtynding have indvirkning på dit hårs porøsitet. Idet håret bliver tyndere, bliver skællaget mindre intakt og kan ikke længere opretholde det optimale fugtniveau. Derfor kan håret blive mere kruset, mere tørt og dermed lettere tilbøjeligt til at knække.

Usikker på, hvor du skal starte?

Vi accepterer kun kandidater, som vi ved, vi kan hjælpe, og derfor er vores online Håranalyse det bedste sted at begynde. Baseret på dine resultater vil du enten kvalificere dig til øjeblikkelig behandling, eller vi vil arrangere en konsultation.