Er Silikoner Dårligt for Dit Hår?

Vi dykker ned i en af hårplejeindustriens mest forførende, men vanskeligste ingredienser: Silikone. For at opnå et glattere, mere glansfuldt og silkeblødt hår er silikoner elsket af både producenter og forbrugere for deres evne til at forandre hårets udseende til det bedre. Og netop ”udseende” er kodeordet. Dit hår ser måske sundere ud, men udseendet kan snyde. Læs med her og bliv klogere på, hvad silikoner er, hvorfor de bruges i hårprodukter, og hvorfor silikoner ikke indgår i Hårklinikkens formler.

Hvad er silikoner?

Teknisk set er silikoner varmebestandige, gummilignende polymerer udvundet af naturlige materialer som kvarts og sand. De bruges ofte i hårprodukter (shampoo, balsam og stylingprodukter) på grund af deres evne til at udglatte, pleje og gøre håret mindre filtret og mere glansfuldt. Sagt knap så teknisk, så er silikoner som en regnfrakke om dit hår, fordi de totalt omslutter hårets skællag.

Der er flere forskellige slags silikoner:

  • Vandopløselige silikoner opløses lettere i vand og efterlader færre rester i håret.
  • En ikke-vandopløselig silikone kan ikke fjernes eller opløses med vand, hvilket kan skabe den kedelige, klæbrige fornemmelse på dine hårstrå og tynge håret ned. Disse silikoner med deres blødgørende virkning anvendes til at tæmme kruset og flyvsk hår.
  • Silikoner, der fordamper fra håret, når de tørrer. De tilsættes for at gøre det nemmere at fordele et produkt i håret, og så forsvinder de hurtigt igen.

Hvorfor bruges silikone i hårprodukter?

Silikoner bruges i hårprodukter med det kosmetiske formål, at få håret til at se ud og føles sundere, end det i virkeligheden er.

Er silikoner dårligt for dit hår?

Silikoner kan hjælpe visse typer af hår, så det bliver nemmere at have med at gøre, føles mere gennemfugtet og ser mere glansfuldt ud. Det er dog ikke en holdbar løsning på sigt, hvis det bliver en fast del af din daglige hårplejerutine. Nogle silikoner kan nemlig danne en barriere omkring hårsækkene (og en yderst effektiv én af slagsen).

Et overforbrug kan derfor i sidste ende føre til en ophobning, så barrieren begynder at dække håret permanent. Ved et vedvarende forbrug af silikoner efterlader de ikke-vandopløselige – og endda også nogle af de vandopløselige - ofte rester på håret, der går i forbindelse med stoffer som fedt, snavs og døde hudceller. Det kan få håret til at se mat og tørt ud samtidig med, at barrieren forhindrer gode og gavnlige ingredienser i at trænge ind i håret.
Når først ophobningen er sket, kan den være vanskelig at fjerne. De syntetiske forbindelser er svære at vaske ud af håret, hvilket dermed forhindrer de enkelte hårstrå i at modtage fugt.

Dette kan få dit hår til at reagere på to måder:

  • Dit hår bliver tørt og skrøbeligt på grund af barrieren, der udelukker fugt.
  • Dit hår ser fedtet ud, fordi hovedbunden forsøger at producere mere olie for at kompensere for den manglende fugt.

Hvis denne ophobning ikke afrenses i tide kan det på sigt medføre problemer med hovedbunden, hårudtynding og hårtab. Hvis du har prøvet at kæmpe med en kløende og irriteret hovedbund, tørre spidser, et hår der føles livløst og uden fylde eller endda skæl, så kan silikone være synderen.

Konklusion: Undgå silikoner, hvis det er muligt. Hvis du alligevel vælger at bruge dem, så gør det med måde. Vælg altid vandopløselige silikoner og husk at vaske håret grundigt.

Hvordan kan jeg kende forskel på silikoner?

Når du læser indholdsfortegnelsen på et produkt, så husk at jo højere oppe en silikone er angivet, desto større er dens koncentration i formlen. Her er en liste over både vandopløselige og ikke-vandopløselige silikoner, som du skal være opmærksom på:

Vandopløselige silikoner:

Lauryl Methicone Copolyol

Dimethicone Copolyol

Dimethicone PEG-8 phosphate

PEG-7 amodimethicone

PEG-8 dimethicone

PEG-12 dimethicone

Ikke-vandopløselige silikoner:

Amodimethicone

Ceteraryl methicone

Cyclomethicone

Dimethicone

Dimethiconol

Pheryl trimethicone

Stearyl dimethicone

Indeholder Hårklinikkens produkter silikoner?

Nej. Alle Hårklinikkens produkter er uden silikone. Selvom det åbenlyst for enhver, at silikone giver visse fordele ved at indkapsle hvert enkelt hårstrå, så håret fremstår glattere, blødere og mere glansfuldt, så mener vi, at det er en overfladisk, kosmetisk løsning. Vores produkter er formuleret med ingredienser, som giver de samme eller flere fordele samtidig med, at de beskytter og nærer dit hår i stedet for at lukke det inde. Dertil kommer, at ethvert Hårklinikken produkt er nemt at vaske ud og efterlader ingen rester.

Usikker på, hvor du skal starte?

Vi accepterer kun kandidater, som vi ved, vi kan hjælpe, og derfor er vores online Håranalyse det bedste sted at begynde. Baseret på dine resultater vil du enten kvalificere dig til øjeblikkelig behandling, eller vi vil arrangere en konsultation.