Er mineral olie skadelig for dit hår?

Det kan være trættende hele tiden at skulle holde øje med, hvilke produkter der er gode for dit hår og din hovedbund. Men for dem, der gerne vil have et sundere hår hele vejen igennem – og ikke kun ét, der ser sådan ud – er det helt afgørende at være opmærksom. En ingrediens, der findes i mange hårprodukter, især conditioners og hårmasker, er mineralske olier. Det er en omstridt ingrediens og der er mange meninger om, hvorvidt mineralske olier er ”gode” eller ”dårlige” for håret. Her får du vores perspektiv som eksperter. Læs mere om hvad mineralske olier er, hvorfor de indgår i hårprodukter, og hvorfor Hårklinikken ikke bruger dem.

Hvad er mineralske olier?

Mineralske olier er lette, farve- og duftløse væsker, som udvindes af petroleum (råolie) og derefter forarbejdes. Der findes forskellige sammensætninger af mineralske olier, da der findes mange forskellige processer for forarbejdning.

Hvordan/hvorfor anvendes mineralske olier i
hår- og hovedbundsprodukter

Mineralske olier er billige at fremstille og indgår ofte i formlerne på plejeprodukter til hår og hovedbund af mange grunde:

 • For at booste et udseendet af, at håret er fugtet
 • For at reducere krus
 • For at forøge glans
 • For at ændre et produkts tekstur
 • For at medvirke til at fortynde eller opløse andre ingredienser

Mange fugtgivendevbehandlinger indeholder mineralske olier, da de – i lighed med silikoner – er effektive til at få håret til at syne mere velfugtet og til at udrede sammenfiltringer. De nedsætter friktion og forøger hårets glathed, men fugter ikke rigtigt eller bidrager til sundheden.

Hvorfor er folk skeptiske over for mineralsk olie?


En del af bekymringen omkring mineralsk olie skyldes, at den udvindes af petroleum, som kan indeholde kræftfremkaldende polycykliske aromatiske karbonhydrider - kemikalier som findes naturligt i råolie. For at fjerne disse komponenter skal mineralsk olie, som anvendes i personlig pleje, raffineres i meget høj grad og komme fra en pålidelig leverandør med høje standarder.


Er mineralsk olie skadeligt for hår og hovedbund?


Selvom mineralske olier er blevet godkendt til brug i kosmetik af FDA (den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed) og kan medvirke til forøget glans, gavner de ikke sundheden af hverken dit hår eller din hovedbund. De kan efterlade håret tynget og dækket af rester, som med tiden kan gøre hårstråene livløse og sammenklumpede. Olierne kan også forårsage ekstra ophobning ved at indkapsle den naturlige talg og de døde hudceller, hvilket uheldige mikroorganismer stortrives i. Det kan føre til irritation, dermatitis, betændelse i hårsækkene (folliculitis) – og nogle gange til udtynding af håret.

Hvilke typer mineralske olier anvendes i hår- og hovedbundsprodukter?


Mineralske olier kan dukke op på ingredienslisterne i forskellige former og under forskellige navne.

Her er nogle af dem, du skal holde øje med:

 • Cera Microcristallina
 • Petroleum
 • White petroleum
 • Petrolatum
 • Liquid petrolatum
 • Paraffin
 • Liquid paraffin / paraffinum liquidum
 • Paraffin wax
 • Microcrystalline Wax

Hvordan fjerner man mineralske olier fra håret?


Hvis du har brugt produkter, som indeholder mineralske olier, er at bruge en rensende shampoo som vores Balancing Shampoo det bedste, du kan gøre. Den er perfekt til alle, der bruger mange produkter i håret og til dem, hvor håret føles fedtet, filtret eller tungt. Balancing Shampooens formel renser og genopretter uden at efterlade hovedbunden stram og håret tørt.

Bruger Hårklinikken mineralske olier?


Nej, det gør vi ikke. Der findes en overflod af plantebaserede alternativer med et utal af fordele og ingen risiko for at skabe problemer for hverken hår eller hovedbund. I stedet for mineralske olier vil du i vores formler finde ingredienser som avocado, oliven og abyssinske olier foruden shea smør og aloe vera. Disse planteaktive stoffer undergår en unik forarbejdning og ved at kombinerer dem i vores produkter, udretter de tilsammen mere end de mineralske olier nogensinde vil kunne. Vores ingredienser er gode for hårsækkene, sikre for hovedbunden og arbejder for et sundere hår helt grundlæggende – og ikke bare på overfladen, så det ser ud og føles sådan.