Er alkohol dårligt for håret?

I en verden af ”ren” skønhed er der utallige skurke. Alkohol er en dem, som mange mærker med stolthed proklamerer, at de er ”fri for”. Men sandheden er, at ikke alle alkoholer er skabt lige – mange er sikre for både hår og hovedbund (hvis de omhyggeligt blandes med de helt rigtige ingredienser) og nogle af dem er faktisk ret gavnlige for håret. Desuden afhænger virkningen af en ingrediens også af koncentrationen, hvilke andre ingredienser den indgår med i formlen, produkttypen, påføringsmetoden mm. Alkohol som kategori består af flere forskellige ingredienser, og det er ikke helt så enkelt at betegne dem som enten ”gode” eller ”dårlige”. Læs med her og kom tættere på sandheden om alkohol i hårprodukter.

Hvad er alkohol?

Alkoholer er nogle af de mest almindelige organiske forbindelser, der findes. Videnskabeligt set er de organiske forbindelser, der er karakteriseret ved mindst én hydroxylfunktionel gruppe (en gruppe med den kemiske formel −OH) bundet til et mættet carbonatom. De kan grupperes i primære, sekundære og tertiære alkoholer afhængigt af, hvor hydroxylgruppen binder sig til carbonatomet. De kan også forekomme som enkle små kædemolekyler eller store komplekse forgrenede molekyler. Disse forskelle fører til mange forskellige egenskaber i en bred vifte af molekyler, der samlet kaldes alkoholer. Forskellene betyder også, at alkohol har været anvendt til utallige formål i årtusinder – fra smagsstoffer til desinfektionsmidler og til drikkevarer.

Hvad er langkædede og kortkædede alkoholer?

De alkoholer, der typisk bruges i hårprodukter kan opdeles i to kategorier: De kortkædede og de langkædede. Mange tror, at kortkædede alkoholer er “dårlige” og at de langkædede er ”gode”. Men det er lidt mere kompliceret end som så. Vi bryder os ikke om at afvise ingredienser uden først at have undersøgt, hvordan de er blevet raffineret, deres koncentration, typen af produkt, hvordan de indgår i formlen med andre bestanddele plus påføringsmetoden.

Forskellige alkoholer bruges til forskellige formål. Men ofte indgår de i formler som opløsningsmidler (for at nedbryde olier og andre tunge ingredienser) eller for at få et produkt til at tørre hurtigt. Der er en håndfuld alkoholer, der fungerer som emollienter – blødgørende midler –som hjælper med at forbedre hårets fugtighed. Det er vigtigt at vide, at det langt fra er alle alkoholer i hårprodukter, der er skadelige. Det afhænger helt af funktionen og koncentrationen i formlen som helhed. Lad os dykke ned i nogle af disse funktioner.

Funktionelle opløsningsmidler

Kortkædede alkoholer er meget flygtige, hvilket betyder, at de fordamper hurtigt og kan få huden eller håret til at føles tørt. Men kun hvis de bruges alene i høje koncentrationer og med langvarig kontakt på hår og hud. Nogle formler udnytter denne egenskab for at opnå en hurtigt tørrende effekt og afhjælpe fedtet hud (som f.eks. setting sprays, der affedter håret eller for at tilføje håret tekstur). Desuden medvirker disse egenskaber til effektivt at fordele de tungere olieagtige ingredienser, så produkterne giver en følelse af opfriskning.

Ved at sprede tungere ingredienser kan produktet fordeles i finere dråber og dermed reducere udtørringseffekten.

Her er eksempler på ingredienser, der ofte bruges:

Ethylalkohol (også kendt som ethanol og det stof, der generelt refereres til som "alkohol") bruges i mange hud- og hårprodukter, håndsprit, alkoholiske drikke mm. Denne form for alkohol kan nogle gange forbindes med at udtørre hud og hår. Hvis den imidlertid formuleres på bestemte niveauer og med en særlig koncentration af blødgørende og fugtgivende stoffer, kan den virke både opfriskende og beskyttende, fordi alkoholen hjælper med at fordele de tungere ingredienser i fine dråber.

Denne type alkohol bruges ofte i hårsprays og setting sprays, fordi den tørrer hurtigt og giver en let fornemmelse på grund af findelingen af de tunge olier.

Denatureret alkohol er ethylalkohol med tilsætningsstoffer, der påvirker smagen, så man ikke fristes til indtagelse.

Isopropylalkohol bruges også ofte i hurtigt tørrende formler og setting sprays.

Funktionelle blødgøringsmidler


Langkædede alkoholer er en anden form for alkohol, der ofte stammer fra naturlige fedtstoffer og olier. Fedtalkoholer er almindelige inden for denne type alkohol og har lav flygtighed. De fungerer ofte som fremragende ingredienser til at pleje, nære og udglatte hud og hår. De har lignende egenskaber som de mere velkendte fedtsyrer, men med en ikke-ioniserbar polær gruppe. Derudover har nogle fedtsyrer også alkohol i deres navn på grund af tilstedeværelsen af –OH-gruppen. Hermed eksempler på nogle af de mest brugte:

Cetearylalkohol er en fedtalkohol, der er fantastisk til at blødgøre hår og hud.

Cetylalkohol er en fedtsyre, der plejer og fugter håret. (Disse fedtsyrer er effektive blødgøringsmidler).

Behenylalkohol
er en fedtalkohol, der ofte bruges på grund af sine blødgørende evner i produkter, der hjælper med at løsne sammenfiltringer og udglatte håret.

Laurylalkohol er en anden fedtalkohol, der typisk bruges som et blødgøringsmiddel og nogle gange også som et rensemiddel.

Funktionelle konserveringsmidler

Alkohol kan også bruges som konserveringsmiddel på grund af dens antimikrobielle egenskaber, da de er i stand til at nedbryde membranen hos nogle mikrobielle arter. Det beskytter mod forurening og er med til at øge et produkts holdbarhed og stabilitet. Disse alkoholer bruges kun i små mængder og skader ikke ved kontakt med hud og hår.

Hermed eksempler på nogle af de mest brugte:

Benzylalkohol er en aromatisk alkohol, der ofte bruges som konserveringsmiddel og nogle gange som duft.

Phenethylalkohol bruges typisk som konserveringsmiddel for at forhindre bakterievækst og øge produktets holdbarhed.

Ethylalkohol (også nævnt ovenfor) har mange funktionelle anvendelser, hvor konserveringsmiddel bare er en af dem.

Er der alkohol i Hårklinikkens formler?

Ja, men vi er ekstremt omhyggelige med de typer, vi vælger, hvordan vi raffinerer dem, hvad vi kombinerer dem med og hvordan vi formulerer hvert eneste produkt. Vi bruger kun indholdsstoffer, der er sikre og gavnlige for dit hårs og din hovedbunds sundhed. Vi prioriterer og udvælger altid ingredienser ud fra deres effektivitet og evne til at arbejde i synergi for bedst muligt at pleje, nære og beskytte håret og hovedbundens mikrobiom.

Unsure where to start?

We only accept candidates who we believe we can help, which is why our online Hair Assessment is the best place to start. Based on your results, you will either qualify for immediate treatment or we will organize a consultation.