Indkøbskurv .innerHTML = '(' + (0) stk

  Artikel af Julie Kraase Brandt, Femina, 2021

  Årsagen til, at vi får grå hår
  Det er normalt at opleve grå hår fra ca. 30-års alderen og op. Håret får sin farve af pigmentet melanin – samme pigment, der bestemmer vores hudfarve. Håret bliver gråt, når der ikke produceres tilstrækkeligt melanin i hårsækken – uden melanin vokser håret ud i sin basiske tilstand, som er hvidt eller gråligt. Vores hårfarve gennemgår mange farveændringer gennem livet, tænk f.eks. på skiftet fra meget lyst blond som barn til gradvist mørkere, som mange skandinaver oplever. Skiftet sker primært på grund af arvelige faktorer, men det er også bevist, at stress, miljø (klima, forurening og giftstoffer) og nutrient-mangler kan accelerere processen.

  Det siger eksperten
  "Hvis man får gråt hår tidligt, er det ikke ensbetydende med, at man ældes hurtigere. Der er masser af eksempler på personer, som gråner tidligt, men som fortsat er sunde og raske, når de er midt i 90’erne," forklarer Lars Skjøth, stifter af Hårklinikken og forsker i hårvidenskab, human ernæring og biokemi.

  Mad med højt indhold af antioxidanter – blåbær, alle slags bønner, bladgrønt, artiskok og mørk chokolade kan have positiv indflydelse på dannelsen af melanin og beskytter tilmed kroppens celler. Kobber er et af de spormineraler, hvor der foreligger dokumentation for, at mangel på dette kan reducere melaninproduktionen. Kobber findes i linser, mandler, peanuts, krabbekød, champignon og lever fra især rødt kød.

  Vi ved, at personer med lys hud gennemsnitligt får tidligere grå hår end personer med mørk hud. For mænd og kvinder imellem er der derimod ingen forskel. Hårklinikken har i 2020 lavet studier, med ca. 450 deltagere, hvor påføring af en lotion (kaldet Ekstrakt) bestående af ingredienser fra en særlig æblesort har vist sig at fremme dannelse af hårfarve. Melanin har ikke kun den egenskab, at det danner farve, det beskytter også håret mod lys og andre ydre påvirkninger. Næsten alle, som deltog i studiet, oplevede netop mere farve, glans og meget større hårtæthed og volumen.

  Gør det selv
  Grå hår kan selvfølgelig farves, men søger du alternativer, er Lars Skjøths anbefaling klar; Spis ubehandlet frisk mad med højt indhold af antioxidanter, varieret protein (fisk, æg, linser) samt tilskud af især B12 og B6, da disse har vist at kunne booste melaninproduktionen. Undgå rygning, da flere studier har vist, at der kan være et link mellem rygning og tidlig gråne af hår.

  Are you in the right place?

  Please choose your shop

  Danmark
  ×

  It's more than hair. It's you