Indkøbskurv .innerHTML = '(' + (0) stk

  Artikel af Anette K. Poulsen, Børsen, 15. oktober, 2021

  Det er cool at stå ved sine grå stænk i toppen, men det kræver en særlig plejerutine, hvis du vil holde det livligt og fyldt med glans. Gråt hår - på tværs af køn - er cool, og det oser af selvtillid og sexet aktivisme, når stjerne flasher de grå stænk på den røde løber. Men hvordan holder vi det grå hår pænt og undgår, at det ender som gulligt, kradsbørstigt hø?

  For fem år siden besluttede Jeanette Hylleborg, som står bag kvindeplatformen qland.dk, at skippe det tilbagevendende farvetyranni hos frisøren hver niende uge. "Jeg drømte om et langt gråt hår, og det får man ikke overnight, så jeg måtte i gang," fortæller hun. Til hendes overraskelse blev håret i den grå proces gradvist mere medgørligt, sundere at se på og kraftigere. "Jo mindre jeg gøre, jo pænere er det." Det er, som om de tilbagevendende lyse striber fjernede al saft og kraft i toppen," siger hun om håret, som hun i dag vasker hver tredje dag og plejer med en såkaldt silver-kur en gang om måneden.

  Og gråt hår kræver en ny rutine, fordi strukturen forandrer sig med alderen. Det fortæller Lars Skjøth, der forsker i hår og står bag Hårklinikken. "Gråt hår kan føles mere grovkornet og være dårligere til at reflektere lyset, men det er en myte, at det kun har noget med det grå hår at gøre," siger han.

  Forklaringen er, at uanset om vi bliver gråhårede eller ej, så ændrer håret sig og bliver mere porøst og tørt, i takt med at talgproduktionen daler. Hvor markant den kvalitetsforringelse opleves, afhænger af arvematerialet hos den enkelte. "Gråt hår skiller sig ud ved at være mere påvirkeligt end ikkegråt hår, fordi det ikke længere indeholder melanin, altså farvepigment, som har en beskyttende egenskab. Flytter man eksempelvis hen, hvor vandet er mineralholdigt, kan det gøre den grå farve mere gullig," siger Skjøth.

  Skuespilleren Andie MacDowell i hvid kjole og grå hårpragt i Venedig.
  Foto: Johanna Geron/Ritzau Scanpix

  Solfaktor i hårbunden
  Frisør Cim Mahony oplever, at stadigt flere kommer for at få hjælp til at bringe de grå udgroninger pænt frem i lyset. Han fortæller, at årsagen, til at gråt hår er mere udsat, skyldes det manglende farvepigment og dets naturlige beskyttelse. "Det gør håret, og i den grad også hårbunden, langt mere modtagelig over for især solen," forklarer han.

  Samtidig er gråt hår mere skrøbeligt. "Hårsækkene bliver slappere, og håret mangler ganske enkelt ungdommens elasticitet. Det kan ses ved, at det er meget nemmere at hive et gråt hår ud, end før det blev gråt," lyder det fra Cim Mahony. Hans bedste plejetip er at give det grå hår det, det mangler: beskyttelse. "Har du ikke anden inden for rækkevidde, så vær aldrig nervøs for at bruge dine ansigtsprodukter med beskyttelse i håret. Bare fyr faktor 50 på hårbunden - og gå endelig med hat, hvis du som gråhåret er ude i direkte sol," siger han.

  Når nogle oplever, at de får sundere hår ved at lade det grå vokse ud, er det ifølge Mahony, fordi de sammenligner æbler og bananer. "Et gråt hår vil alt andet lige føles sundere end et kemisk farvebehandlet hår. Det ændrer dog ikke på, at det naturlige grå hår er en del af en ældningsproces, hvor der sker forandringer."

  The greyvolution
  Frem for kun at farvedække det grå er hårkoncernen Wella et eksempel på, at industrien vil være en del af "the grevolution", som tendensen kaldes. "True grey" er navnet på en ny type plejende glansbehandling. Den har en slags underspillet lipglosseffekt på håret, hvor det gule tones ned, og det grå friskes op, fordi der er tilsat gråtonede farvepigmenter, som holder i fem til seks uger; så altså kun en midlertidig effekt, men til gengæld er den uden udgroninger og farveforpligtelser.

  Fugtmættende creme til håret
  Til hår, der føles gråt stridigt eller glansløst, kan fugtmætning, der ikke skal skylles ud, være løsningen. Her som varmebeskyttende kurcreme [Hair Hydrating Crème], der kan bruges enten fugtigt eller tørt hår.

  Are you in the right place?

  Please choose your shop

  Danmark
  ×

  It's more than hair. It's you