Tilbage til blog

Spørg en dermatolog: Dr. Panos Vasiloudes taler om hårtab

Spørg en dermatolog: Dr. Panos Vasiloudes taler om hårtab

Dr. Panos Vasiloudes, certificeret læge i dermatologi og pædiatri, stifter af ti hudklinikker baseret i Tampa, og nu lægefaglig direktør i Hårklinikken, besvarer her mange af de spørgsmål, han hører hver dag i sin hudklinik.

Hvad inspirerede dig til at begynde at arbejde i Hårklinikken?

Hver dag havde jeg patienter, der kom for at tale om deres hårtab. Mange af de almindelige behandlinger virkede ikke i deres tilfælde, og jeg havde fulgt med i forskningen og den spirende videnskab i flere år. Jeg var altid på jagt efter effektive behandlinger af hårtab, fordi jeg ikke kunne tilbyde noget af betydelig og vedvarende værdi til mine patienter. Dette førte mig til Lars. Jeg blev præsenteret for Lars af en tidligere kollega under et besøg i Danmark, og efter selv med egne øjne at have set de imponerende resultater, som klienter i København havde glæde af, inviterede jeg Lars til at besøge os i Tampa i juni 2008.

Andre faktorer gjorde min beslutning klar: jeg var fascineret af den integritet og kompetence, som hele teamet i København fremviste. Den rene, organiserede og strukturerede tilgang, altid med fokus på klienten og deres resultater, talte for sig selv.

Jeg har fortsat min forskning og deltager personligt i møder i Europa, Mellemøsten og USA for at finde eksperter i hårtab og se deres resultater. Især ved adskillige præsentationer på møder på American Academy of Dermatology, overværede jeg hovedpræsentationer og plenumforelæsninger om hårtab. De allerbedste resultater, som blev præsenteret på disse møder, lå et godt stykke under, hvad jeg havde set hos Hårklinikkens klienter.

Alt dette overbeviste mig om, at Hårklinikkens metode var ægte og overlegen i forhold til alle andre, som jeg nogensinde havde oplevet på mine møder med kolleger.

Hvad får dine patienter til at opsøge dermatologen?

Hårtab giver ofte anledning til bekymring hos patienter i alle aldersklasser, mandlige såvel som kvindelige. Uanset alder eller situation spørger de:

  • Hvad forårsager mit hårtab?
  • Hvilke behandlingsmuligheder har jeg?
  • Er mit hårtab reversibelt?

Hvad forårsager mit hårtab?

Der er mange mulige årsager, og hvert tilfælde er forskelligt. I vores praksis kommer langt hovedparten med enten telegon effluvium (TE), tyndt hår på hele hovedbunden eller androgenetisk alopeci, arveligt betinget hårtab, oftes i hårgrænsen eller på issen. Vi ser også patienter i en alder fra 15 til 20 år, som begynder at opleve hårtabsmønster.

Hårtab kan inddeles i kategorier på flere måder:

1) Spredning og placering: begrænset, udbredt, spredt. For eksempel kan en begrænset infektion ødelægge en del af hårsækkene i et område (ringorm), et modermærke kan påvirke hårvæksten i en specifikt mønster (Nevus Sebaceous, et medfødt modermærke/skønhedsplet), eller en autoimmun proces kan ødelægge områder i en rund eller oval facon et eller flere steder (Alopecia Areata).

2) Mønster: kvindeligt eller mandligt mønster for androgenetisk hårtab. Dette er den mest almindelige type, som vi behandler. I denne type kan vi genkende mønstre over flere generationer og begynde at forudsige hårtabet. Dette hårtab er oftest påvirket af androgenetiske hormoner, deres cirkulationsniveau i blodet og fordelingen af receptorer, og deres aktiveringstidslinje eller modtagelighed på hovedbunden.

3) Forbindelsen til indre sygdom eller mangel på samme er en helt adskilt identificerbar tilstand. I sådanne tilfælde er hårtabet et sekundært tegn eller symptom på en tilstand, som påvirker de indre organsystemer. Det mest almindelige eksempel på hårudtynding relateret til en indre sygdom er thyroid [skjoldbruskkirtel] dysfunktion. Både nedsat og forøget aktivitet i skjoldbruskkirtlen kan forårsage hårtab og påvirke hårets kvantitet og kvalitet i alvorlig grad.

4) Iatrogen eller tilført via medicin: Dette ses hos næsten alle kemoterapi patienter, som er i behandling for forskellige typer af neoplastisk sygdom, cancer eller ondartede svulster. Medikamenter, som påvirker væksten af forskellige tumorer, vil påvirke hårets vækst, da hår har en meget hurtig regenerationscyklus. Hår, negle og tarm regenererer hurtigst. Derfor er hårtab, negleforandringer og diarré meget almindeligt hos patienter i kræftbehandling.

Kvinder opsøger normalt deres dermatolog tidligere end mænd, men alle burde gøre det for at udelukke en underliggende sygdom. På samme måde som feber kan være symptom på mellemørebetændelse eller lungebetændelse, kan hårtab somme tider være symptom på forskellige sygdomme, som skal udelukkes. Det kan blandt andet dreje sig om en akut hormonel ubalance, bindevævssygdom, infektion, stofskifteproblemer eller mangelfuld ernæring.

Hvilke behandlingsmuligheder har jeg?

I visse tilfælde, hvor hårtabet er en bivirkning til en medicinsk behandling, er det let at rette op på. Mange andre årsager retter sig selv med tiden. Kemoterapi og børnefødsel kan forårsage hårtab, men i de fleste tilfælde vil hårvæksten komme igen, efterhånden som kroppen bliver rask.

I tilfælde af mangelfuld ernæring, ekstrem træning, stress eller andre fysiologiske faktorer råder vi ofte patienter til at foretage nogle livsstilsændringer, mens deres hårtab behandles. Medicin som minoxidil hjælper nogle, men ret mange af vore patienter har allerede prøvet dette med begrænsede eller ingen resultater. Effektiviteten af Hårklinikkens behandlinger tiltrak mig ved denne klinik, efter at jeg i årevis havde ledt efter alternativer.

Er mit hårtab reversibelt?

Det afhænger af mange faktorer. For det første, er der ardannelse? Ardannelse eller fasthed og stramhed omkring hårsækkene kan, hvis det er udpræget, gøre det ret usandsynligt at opnå fuld effekt af behandlingen. Der er mange årsager til ardannelse, inklusive infektioner, som ikke er blevet behandlet i tide, de typer hårprodukter, der bruges, og hårplejevaner som ekstensions og forbrænding og træk i håret med glattejern. Traction alopecia er primært forårsaget af omfattende fletning og træk i håret.

På Hårklinikken har vi haft succes med at behandle klienter med nogen ardannelse. I de fleste tilfælde var det forårsaget af nedsat blodtilførsel kombineret med androgenetisk alopeci. I nogle tilfælde har vi set en øget genvækst af hår på 30-40%.

Den anden væsentlige faktor, når det skal afgøres, om tilstanden kan behandles, er hvor lang tid hårtabet har varet. Jo tidligere patienten søger behandling, des mere sandsynligt er det, at deres hårtab er reversibelt.

Hvis du vil vide mere om årsagerne til og behandlingerne af hårtab, så download vores engelske e-bog.

DOWNLOAD

Are you in the right place?

Please choose your shop

Danmark