Tilbage til blog

Kemokrøller: Hvorfor dit hår kan forandre sig efter kemoterapi

Kemokrøller: Hvorfor dit hår kan forandre sig efter kemoterapi

Kræftpatienter går så meget igennem, når de er i behandling – krop, udseende og selvbillede kan alt sammen blive påvirket. Det normale kræftbehandlingsforløb, kemoterapi, får typisk patienterne til at miste håret. For nogle kan det være vanskeligt at få håret tilbage, helt op til 6 måneder efter afsluttet kemoterapi. For andre vender håret tilbage som krøller eller med andre forandringer. Frygten for at tabe håret og få det tilbage i en anden tilstand er så stærk hos nogle kvinder, at de vælger at give afkald på rigtig behandling.

Ganske ofte vokser håret ud igen uden hjælp, men forandringer er almindelige:

  • Farve – ofte mørkere eller mere gråt end tidligere
  • Struktur – typisk vil hårstråene vokse tyndere ud og forblive sådan, så håret ser ”tjavset” ud
  • Krøller eller fald – mange beskriver det som “uldent” i begyndelsen, men det kan blødes op til fald med tiden

Hvorfor? Den præcise grund til forandringen er ukendt, men fordi medicin til kræftbehandling ikke skelner mellem kræftceller og raske celler, kan de raske celler blive påvirket af kemoterapien. Når de hyppigt delende celler som hår, negle og hudceller først er blevet påvirket, kan de fungere anderledes, når behandlingen ophører.

Vores specialist Tina er brystkræftoverlever. Før kemo havde hun glat, blondt hår. Da hendes hår voksede ud igen, var det mørkere og krøllet. Hun accepterede forandringen og uddannede sig til hårspecialist på Hårklinikken for at hjælpe andre, som gennemgår disse forandringer.

Holly er også kræftoverlever og havde langt blondt hår, før hun fik behandling. Da hendes hår voksede ud igen, var det rødt og krøllet, og det blev det ved at være i flere år.

Hvor det kan skabe store forandringer at kæmpe mod kræft, betyder det, endelig at få at vide, at man er rask, fejring og helbredelse. De fleste overlevere betragter deres nye hår som et symbol på sundhed og en ny begyndelse. Hvis du tre måneder efter kemo er bekymret over, at dit hår ikke vokser ud igen, vil vi gerne vurdere dine muligheder. Hårklinikkens program til genvækst af hår kan forbedre hårets kvantitet og kvalitet hos dem, der er egnede til vores behandling til genvækst af hår.

Hvis du vil vide mere om hårtab under kræft og hvordan du kan klare forandringerne, så download vores tips…

DOWNLOAD

Are you in the right place?

Please choose your shop

Danmark